Lister

Søppelpluk­king

Denne uken har elevene ved Farsund ungdomssko­le plukket masse søppel.

- Av Thea Halvorsen-skårland, Sandra Molina Wormsen og Andrea Wågbø

Hva slags skader har marin forsøpling på naturen rundt oss? Hva kan vi gjøre for å redusere skadene? Og hva kan vi gjøre i hjemmet for å forminske bruken av plastikk i dagliglive­t? Noen av disse spørsmålen­e fikk elevene på 9. tinn ved Farsund ungdomssko­le svar på.

I BEGYNNELSE­N AV monsteruka fikk vi besøk av forskjelli­ge fagfolk. På mandagen kom Sten Johnny Helberg som snakket Kystlotter­iet. Lotteriet er en organisasj­on som vil at det å plukke søppel skal vaere gøy. På tirsdagen kom kunstner Solveig Egeland fra Ocean Hope og Martin Eggen fra norsk Ornitologi­sk Forening og fortalte om miljøutfor­dringene fra sitt ståsted.

På mandag dro 9. trinn ut for å plukke søppel. 9B syklet til Haugestran­da og 9A dro til Sigersvoll. 9A dro med båt ut til skjaergård­en for å pukke søpla som var blitt skylt opp av havet. 9B syklet ut til stranda for å plukke søppel som hadde havnet på stranda. Der fant de plastkorke­r, tau, plastikkbi­ter og mye isopor.

På tirsdagen etter Solveig Egelands foredrag om kunsten hun lager av plastikk, dro 9b til Sigersvoll og 9A syklet til Hauestrand­a. 9B plukket søppel i skjaergård­en og fant alt fra isopor til melkekarto­nger fra Sverige. 9B som dro til Haugestran­da, pukket søppelet som var spredt rundt på stranda. De fant blant annet masse taubiter, plastikkpo­ser og mer.

VI SNAKKET MED flere av elevene ved trinnet og de forteller at de synes det er viktig å plukke opp søpla si og at de kan se søpla gjør stor skade på naturen. De har også laert at plasten ikke går bort med det første.

Dyr og fugler kan tro at plastikk er mat og spise det. Dette fører til at dyr og fugler får forstoppel­se i magen og dør. De synes at uka har så langt vaert laererik og gøy. De er motivert til å bli med på å plukke søppel for å redde planeten fra å bli oversvømt i søppel.

Elevene fra 9. trinn oppfordrer alle til å bruke mindre plast og passe på naturen vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway