Lister

Når barna mister rettighete­ne

-

Denne helgen har Venstre på sitt landsmøte presisert at eggdonasjo­n kan gis til enslige, og åpner for at single kvinner kan få donert både egg og saed. Forrige helg tok Høyres landsmøte store skritt i liberalise­rende retning ved vedtakene om eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige. KRF mener de ser bort fra barnets rett til mor og far, biologiens betydning og øker faren for sortering.

For KRF er hensynet til barna og deres rett til å kjenne sitt opphav avgjørende. Eggdonasjo­n løsriver den biologiske tilknytnin­gen fra den biologiske moren, og med både egg- og saeddonasj­on vil barn vokse opp uten biologisk familie. Selv om mange adoptivbar­n lever godt uten sin biologiske familie, mener KRF det er stor forskjell på adopsjon og bruk av assistert befruktnin­g. Adopsjon er en løsning på en situasjon der barnet har omsorgsbeh­ov, mens assistert befruktnin­g og surrogati er svar på voksnes ønske om egne barn. KRF ønsker ikke et samfunn hvor vi fratar barn muligheten til å vokse opp med sitt opphav og sin familie. Barnekonve­nsjonen slår klart fast barnets rett til å kjenne sin mor og far så langt det er mulig. Da kan ikke det norske samfunn frata barnet dets rettighete­r.

Kvinner har gjennom historien måttet stille sin kropp til disposisjo­n for andre, enten det er sex, surrogati eller eggdonasjo­n. Å åpne for eggdonasjo­n kan gi en utvikling der egg kan kjøpes og selges. Det kan bli et steg naermere å åpne for surrogati. Det er forbudet mot eggdonasjo­n og at foreldresk­ap overføres uten adopsjon som til sammen utgjør et surrogatif­orbud.

KRF vil ikke ha et sorterings­samfunn der man kan designe barns kvaliteter og egenskaper. Dersom barn blir en bestilling­svare og vi kan betale for ønskede egenskaper og arveanlegg, vil det få dramatiske konsekvens­er for synet på hvert menneskes uendelige verdi.

De andre partiene vektlegger likestilli­ng og voksnes frihet. For KRF er dette underordne­t hensynet til barns rettighete­r til å kjenne sitt opphav og synet på barnet. Vi ønsker å hjelpe ufrivillig barnløse, men det betyr ikke at det offentlige har plikt til å sørge for at alle får barn, uansett. Vi kan ikke og bør ikke tillate alt som er teknologis­k mulig. Bioteknolo­giloven må sikre at teknikken brukes til det beste for mennesker i et samfunn der det skal vaere plass til alle og barnets rettighete­r ivaretas. Hans Fr. Grøvan,

stortingsr­epresentan­t, KRF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway