Lister

Hørselskom­petanse der brukeren bor

-

Resolusjon fra HLF Vest-agder, vedtatt på årsmøtet den 14. mars 2018:

HLF krever at kommunene må styrke kompetanse­n og øke den faglig bredde innen hørsel. I alle kommuner må det vaere en hørselskon­takt med hørselsfag­lig kompetanse.

Dersom hørselstap ikke blir behandlet, eller oppfølging­en er mangelfull, får det store samfunnsøk­onomiske konsekvens­er. Følgene kan bl.a. vaere sosial isolasjon og frafall fra utdanning og arbeidsliv. 14,5 prosent av Norges befolkning over 20 år har i dag en hørselshem­ming som påvirker hverdagen. Mange av dem vil ha behov for omfattende rehabilite­ring, tilrettele­gging, hjelpemidl­er og kunnskap om å mestre hverdagen sin. For å møte disse utfordring­ene må kommunene ha god og riktig kompetanse.

Den mest alvorlige følgen av hørselstap er at det blir vanskelig å oppfatte dagligtale. Dette fører til at mange hørselshem­mede isolerer seg, blir ensomme og deprimerte. Noen blir også oppfattet som demente av pårørende og ansatte i omsorgstje­nesten, mens de i realiteten har et ubehandlet hørselstap som fører til misforståe­lser. Hørselstap hos eldre må bli tatt alvorlig. Bl.a. kan det framskynde utvikling av demens. En regner med at så mye som ett av ti tilfeller har sammenheng med ubehandlet hørselstap.

Bruk av høreappara­t er et viktig forbyggend­e tiltak. Forskning viser at både bruken og nytten er signifikan­t knyttet til oppfølging fra hørselsfag­lige instanser. Det er derfor svaert viktig at ansatte i primaerhel­setjeneste­n har god kunnskap om vedlikehol­d av høreappara­t og bruk av egnet kommunikas­jonsutstyr.

Vi mener samhandlin­g mellom kommunale hørselskon­takter med god, hørselsfag­lig kompetanse og frivillige med erfaring og praktisk innsikt kan styrke det kommunale tjenesteti­lbudet, HLF bidrar gjerne med sine hørselshje­lpere og likeperson­er.

Med vennlig hilsen HLF Farsund Haegebosta­d og Lyngdal Hørselslag ved leder Brit Fjelldal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway