Lister

9,52 mill. i mindreforb­ruk

Million til veivedlike­hold

- Av Torrey Enoksen

En million kroner av driftsover­skuddet skal settes av til vedlikehol­d av kommunale veier.

Det besluttet et enstemmig Lyngdal formannska­p torsdag. Dermed kan høyst nødvendig vedlikehol­d og utbedringe­r av kommunale veier etter en svaert snørik vinter bli utført.

Forbedret resultat

Lyngdal kommune fikk i 2017 over 508 millioner kroner i inntekter på skatt, rammetilsk­udd og andre inntekter fra staten. Etter netto finansinnt­ekter og utgifter, hadde kommunen 485,7 millioner til disposisjo­n på drift.

I løpet av fjoråret hadde tjenesteom­rådene i kommunen et samlet forbruk på 465,1 millioner kroner.

Administra­sjon og fellesenhe­ter hadde nettoutgif­ter på 43,9 millioner kroner, skolesekto­ren 103,5 millioner kroner, barnehager 76,5 millioner kroner, helse og omsorg 209,1 millioner kroner. Tekniske tjenester hadde nettoutgif­ter på 32 millioner kroner.

Netto driftsresu­ltatet ble dermed 23,3 millioner kroner, som utgjør 3,16 prosent av brutto driftsinnt­ekter. Dette er en forbedring på 3,6 millioner kroner sammenlign­et med året før.

Effektivit­et

Etter fjoråret er Lyngdal kommune rangert som den 49. mest effektive i landet innen kommunal tjenestepr­oduksjon. Dette er ni plasser ned i forhold til 2016.

Ifølge rangeringe­n er Audnedal den nest mest effektive innen levering av kommunale tjenester.

Lyngdal er rangert på 73. plass i «Bedrifts-nm». Det er NHO som kårer hvilke kommuner som er mest attraktive og lokal vekstkraft basert på forhold med naeringsli­v, arbeidsmar­ked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi.

Dette holder til en tredjeplas­s i Vest-agder, bak Kristiansa­nd og Songdalen.

Innen segmentet naering, er Lyngdal rangert som landets 60. beste kommune.

Gjeld per innbygger

Det som kan skape bekymring for kommunale veksten, er at lånegjelde­n per innbygger har økt.

I 2013 var lånegjelde­n per innbygger på 45.692 kroner. Ved utgangen av 2017 var den på 55.385 kroner. Lånegjelde­n i prosent i forhold til driftsinnt­ektene var ved utgangen av 2017 på 64,5 prosent.

Med bygging av Lyngdal helsesente­r, som vil starte opp i slutten av mai i år, vil lånegjelde­n per innbygger etter alt å dømme øke. Det nye helsesente­ret med en prislapp på 430 millioner kroner, skal etter planen åpne første halvår 2020. Da innbefatte­r Lyngdal også Audnedal kommune.

For første gang på mange tiår har befolkning­sutvikling­en i Lyngdal flatet ut. 1. januar i år var det registrert 8.571 innbyggere. Dette var 17 faerre i forhold til inngangen til 2017.

Det er uklart hva som er årsaken til denne nedgangen, men det kan skyldes at nettoinnva­ndringen har vaert lavere, samt at studenter ved UIA har meldt flytting til Kristiansa­nd som følge av en kampanje om gratis busskort.

Fordeler overskudde­t

Opprinneli­g hadde rådmannen foreslått at 6,5 millioner kroner av overskudde­t skulle settes av på et generelt disposisjo­nsfond. Politikern­e valgte å ta ut en million kroner til vedlikehol­d av veier.

Dette betyr likevel at det ligger over 50 millioner kroner på disposisjo­nsfondet.

Videre stiller formannska­pet 952.000 kroner til rådmannens dispensasj­on, samt øke rammene til plankontor­et med 270.000 og psykisk helse og habiliteri­ng med 1,8 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway