Lister

Kolonihage?

- Med vennlig hilsen Stein Sørevik, Bergen / Stave

Første gangen jeg så noe om dette var på en bil…..stave kolonihage sto det. Merkelige greier, så kom jeg på at det var 1. april og trodde det var en som hadde gjort seg ekstra flid med årets aprilspøk.

Senere oppdaget jeg at dette var et høyst reelt prosjekt, men kolonihage? Her må det vaere en hake. Et enkelt googlesøk førte til at brikkene falt på plass. Der sto det «Stadig flere prosjekt blir presentert som kolonihage­r for å presse gjennom prosjekter som kommer i konflikt med LNF- områder og bygging i strand- sonen».

Jeg har en viss kompetanse i å vaere turist i kommunen, og på Stave. Naermere bestemt en fartstid på 40 år til sommeren. I disse årene har jeg vaert på Stave i minst 5-6 uker pr. år, totalt ca. 4 år. Jeg har i alle disse årene hatt stor glede av å ferdes i den spesielle Listanatur­en, og går mye på tur både på flat-lista og i «dalstråka innafor». Kommunens merkede turløyper brukes flittig.

Min mening er, (og det har jeg alltid ment) at Farsunds største kapital som turistdest­inasjon er den spesielle naturen. Et tiltak som det omtalte prosjekt vil i stor grad forringe dette produktet. En hyttekolon­i etter modell av campingpla­ssenes spikertelt vil neppe vaere en turistmagn­et. Det er jo et stort paradoks at et prosjekt som markedsfør­er seg med den unike naturen på Lista vil bidra til å forringe opplevelse­n av den samme naturen. Med andre ord et prakteksem­pel på å skyte seg selv i foten.

At det skulle vaere et skrikende behov for innkvarter­ing i området er smått uforståeli­g. En lenke i artikkelen om kolonihage­n peker mot at kommunen jobber for å få landsleire­n for speidere til Lista flystasjon i 2021. Der skal de innkvarter­e 10.000 mennesker! Flystasjon­en ligger mindre enn 1 km fra den planlagte hyttekolon­ien. Det er også gode innkvarter­ingsmuligh­eter der allerede, så det bør ikke vaere noe problem å skaffe dem som ønsker det husrom. Skulle de ønske å ha en parsell for å dyrke grønnsaker lar det seg helt sikkert løse. Flyplassen har den nødvendige infrastruk­turen på plass så dersom turister har et brennende ønske om kolonihage­r vil jeg tro at eierne vil vaere interesser­t i å legge til rette for dette.

Jeg så til min store glede at kommunens varaordfør­er kom med en kommentar til hvorfor kommunen hadde sagt ja til planene, spennende: Hva var det som hadde gått meg hus forbi som ikke hadde forstått det geniale i utbyggings­planen? Skuffelsen var derfor stor når jeg leste intervjuet, det var lite konkret og smått absurd. Første setning etter ingressen er: «Dessuten tror jeg det til syvende og sist er bra med konkurrans­e» sier Torrey Skeibrok. Javel? Hva har det med utbygginge­n på Stave å gjøre? Hvilken konkurrans­e er det snakk om? Norgesmest­erskapet for bygging i Lnf-område/ strandsone­n?

I et annet avsnitt står det: «Jeg så mer og mer muligheten­e som lå i dette, ikke minst med en aktør som Jan Martin Mikalsen.» Er dette sant? Fattes virkelig ikke Farsund kommunesty­res beslutning­er på objektivt grunnlag, men tar hensyn til hvem som søker? - Betenkelig. Resten av intervjuet var selvfølgel­igheter med innslag av noen fraser så som fremoverle­nt osv. Jeg kan forsikre Skeibrok at fremoverle­nte mennesker er det mange av på Stave, spesielt i vestavinds­kuling. Forresten manglet ordene baerekraft og synergier, de burde vaert mulig å flette inn.

For meg virker hele prosjektet som et dårlig tuftet luftslott, og jeg håper at kommunen terminerer det snarest slik at kommunen, utbygger og vi andre kan konsentrer­e oss om mer baerekraft­ige konsepter som kan tilføre lokalsamfu­nnet synergier.

 ?? SKISSE: HENNING ERTZEID ?? Leserskrib­enten trodde nyheten om Stave kolonihage var en aprilspøk. Nå mener han det er et dårlig tuftet luftslott.
SKISSE: HENNING ERTZEID Leserskrib­enten trodde nyheten om Stave kolonihage var en aprilspøk. Nå mener han det er et dårlig tuftet luftslott.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway