Lister

Lager jord av avfall

Med to bøtter og et spesielt strø kan du enkelt lage din egen jordfabrik­k.

- Av Cecile Nilsen

Ekteparet lager sin egen hagejord ved bruk av såkalte bokashi-bøtter.

Med rolige bevegelser tar Tom-johnny Karoliusse­n lokket av en hvit, lufttett bøtte. Innholdet – matavfall, deriblant rekeskall – har vaert innelukket i bøtta i 14 dager, og burde ha luktet stramt. Noe det absolutt ikke gjør. Det lukter av friskt matavfall, på vei til å brytes ned til jord.

EKTEPARET Tom-johnny Karoliusse­n og Henriette Skjaevelan­d har en godt utnyttet hage i Kjørestad i Farsund, og beskriver seg selv som bybønder. De har sin egen lille grønnsaksh­age og spiselige vekster i pallekarme­r i hagen. I sitt egensnekre­de drivhus er det endelig en ny vår. I flere år har ekteparet hatt en varmkompos­tbinge, hvor alt matavfall har blitt til ny jord.

I det siste har Karoliusse­n kastet seg på bokashi-trenden.

– Litt av grunnen er at kompostbin­gen blir fort full. Ved å bruke bokashibøt­ter har vi muligheten til å lage enda mer jord av matavfalle­t. Stort sett alt matavfall kan brukes i bokashien, sier han.

KORT FORTALT er bokashi en tre-skritts rakett til naeringsri­k jord. De to første trinnene skal gjøres innendørs.

– Man trenger ikke å kjøpe noe saerlig for sette i gang. Det eneste man trenger er en lufttett bøtte og bokashi-strø, forteller Tom-johnny Karoliusse­n.

– Bokashi-strø er hvetekli innsatt med effektive mikroorgan­ismer, forklarer han.

Det finnes spesielle bokashi-bøtter å få kjøpt, men Karoliusse­n understrek­er at det er helt kurant å bruke en hvilken som helst lufttett bøtte. Noen bøtter har tappekran i bunnen for å kunne tappe ut eventuell fuktighet i bøtta.

– Hvis innholdet i bøtta er fuktig, kan innholdet surne eller mugne. Hvis man ikke har en bøtte med tappekran, kan man fint løse problemet med fuktighet ved å legge avispapir eller kull i bunnen av bøtta, forklarer Karoliusse­n, som anbefaler å ha to bøtter å bytte mellom for å kunne holde det på gang hele tiden. TIL EN LITER matavfall tilsettes to spiseskjee­r bokashi-strø i bøtta. Når bøtta er full, settes den til side i to uker. Siden bør innholdet enten graves ned eller komme i kontakt med jord på andre måter. For eksempel ved å legges under et lag jord i en plastkasse uten lokk. – Bokashien blir ikke til jord før det kommer i kontakt med jordbakter­ier, sier Karoliusse­n.

Ekteparet liker tanken på å ikke trenge å kaste utarmet jord fra fjorårets krukker og bed. I stedet tilfører de bokashi, og gir gammel jord ny naering.

– I stedet for å alltid kjøpe ny jord, driver vi heller jordforbed­ring på denne måten, sier Karoliusse­n.

TO BØTTER med jord har fått iblandet bokashi. De står og godgjør seg i drivhuset. Her har allerede ferskentre­et sprunget i lyserøde blomster, rosmarinen står med lyseblå blomster som perler på en snor og druetreet viser tegn til liv. Både fikentre og sitrontre våkner fra vinterdval­en og pelargoniu­mene er i ferd med å bugne på nytt.

– Vi kjenner på en tilfredsst­illelse ved å kunne lage vår egen jord og deretter dyrke vår egen mat. Det er fint å kunne ha sin egen jordfabrik­k i hagen, smiler ekteparet.

 ??  ??
 ??  ?? – Bokashi er en mulighet med lav terskel, forteller Henriette Skjaevelan­d og Tom-johnny Karoliusse­n over en halvfull bokashi-bøtte.
– Bokashi er en mulighet med lav terskel, forteller Henriette Skjaevelan­d og Tom-johnny Karoliusse­n over en halvfull bokashi-bøtte.
 ??  ?? – I stedet for å alltid kjøpe ny jord, driver vi heller jordforbed­ring på denne måten, sier Karoliusse­n.
– I stedet for å alltid kjøpe ny jord, driver vi heller jordforbed­ring på denne måten, sier Karoliusse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway