Lister

Hus & hage

Trenden er lettstelte hager med robotgress­klipper, selvforsyn­ing av urter og baer – og en påkostet utestue på terrassen.

- Av Cecile Nilsen

Hagen er absolutt det nye rommet

I store drag er det slik Tor Harald Staddeland, eier av Hageland i Lyngdal, Farsund og Vanse, oppsummere­r når han ser på hagetrende­ne for tiden.

– Folk er villige til å investere penger i uterommet. Man sitter ikke lenger på to plaststole­r på utsiden. Nå vil mange gjerne ha utemøbler som koster like mye som møblene inne i huset, sier Staddeland, og understrek­er:

DA DET TIDLIGERE var in med midlertidi­ge partytelt, ser Staddeland at det oftere blir bygget mer permanente tak over utestua.

– Trenden har gått fra å ha enebolig med ett måls tomt – i retning å eie en liten hage med stor terrasse. Hagen har blitt mye mindre siden våre foreldre hadde hage, mener Staddeland.

– Det er ikke de lengste og fineste staudebedd­ene som gjelder lenger. Folk er mer på jakt etter boverdi, og prioritere­r terrassen og uterommet, slår han fast.

– De siste årene har det også skjedd mye med hvordan vi tilbereder mat i hagen. Nå til dags er det bare et fåtall som rigger opp en ustø kulegrill på tre bein og svir fire svinekotel­etter til middag, sier Staddeland, og fortsetter:

– Mange har grillen som en naturlig, fast og påkostet post på terrassen. Mye av matlaginge­n skjer ute.

FLERE OG FLERE er også opptatt å vaere en anelse selvberget hva urter, frukt og baer angår, mener Staddeland. Urter og grønnsaker i krukker og pallekarme­r er eksempler.

– Nye generasjon­er er opptatt av å ha ha mat i hagen. Å plante frukt og baer i hagen er veldig pop, sier Staddeland.

– Vi er blitt latere i hagen. Det gir at robotgress­klippere også er in i tiden, sier Staddeland.

– Robotklipp­eren klipper ofte nok til at det er lettere å få en pen plen. Når man da i tillegg gir gjødsel litt – og ofte – da er mye gjort, legger han til.

STADDELAND forteller at en noen med mindre hage faktisk velger å legge kunstgress i stedet for plen. Da en type kunstgress som ser helt ut som ekte plen.

– Mange vil ha det lettvint. Å ligge og luke i hagen gjennom hele sommeren er for de fleste ikke en stor drøm. En mindre og lettstelt hage står høyt hos mange, sier Staddeland.

Beplantnin­g råder han til å utnytte til å skille av soner i hagen og til le for vind og innsyn. I tillegg er det fremdeles fint å la det bugne av blomster i krukker – og da saerlig på terrassen.

– De fleste er mer opptatt av terrasse enn plen. Hagen er absolutt det nye rommet, avrunder Staddeland.

 ??  ?? – Folk er villige til å investere penger i uterommet. Man sitter ikke lenger på to plaststole­r på utsiden, mener Tor Harald Staddeland og Camilla Hegg på Hageland Vanse.
– Folk er villige til å investere penger i uterommet. Man sitter ikke lenger på to plaststole­r på utsiden, mener Tor Harald Staddeland og Camilla Hegg på Hageland Vanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway