Lister

Savner selvstendi­ghet

Naeringsdr­ivende med varsko om dagens ungdom

- Av Torrey Enoksen

– Vi må la ungene hjemme vaere med og hjelpe til. Det vil gavne dem når de skal ut i arbeidsliv­et, sier Bente Hagen.

Sammen med ektemannen Svein Ivar Abrahamsen driver hun Hagen bakeri og konditori i Lyngdal sentrum.

Hun og mange andre som driver virksomhet­er mener foreldrene må gjøre barna sine mer selvstendi­ge.

– Det er så mange skjønne oppegående ungdommer, men det er mange av dem som er så tafatte. Jeg vil hevde at det er vi som foreldrege­nerasjon sin feil. Jeg må innrømme at jeg har selv sydd puter under armene på mine barn i enkelte tilfeller. Men jeg blir oppgitt når vi får inn ungdommer som ikke vet hvordan enkle oppgaver skal utføres. Jeg vil rett og slett be foreldrene om at de må gi ungdom klare arbeidsopp­gaver hjemme, sier Bente Hagen.

Melding på Facebook

Hagen er i full gang med å planlegge aktivitete­ne og bemanninge­n bakeriet har behov for foran en hektisk sommerseso­ng.

For at virksomhet­en skal klare å holde dørene åpne i helger og ferie, er hun helt avhengig av vikarer. Da først og fremst ungdommer som gjennom jobben bak disken kan få viktig erfaring de kan ta med seg videre i arbeidsliv­et.

Tirsdag la hun ut en melding på bakeriets Facebook-side, der hun oppfordrer foreldrene til å hjelpe til hjemme. Onsdag morgen hadde over 600 lest meldingen, og mange har kommentert utspillet hennes.

Legger ting i fanget

Utfordring­en hun opplever at flere ungdommer ikke vet hvordan de enkleste tingene som å vaskegulve­t skal utføres. Eller for den saks skyld steke kjøttdeig.

En vaktmester Lister har vaert i kontakt med, forteller at han hadde vaert i kontakt med noen ungdommer om de kunne påta seg jobben med å vaske garderober. Ungdommene er elever på en videregåen­de skole i distriktet. Selv om de skulle få høyere betaling enn tariffen, var de ikke interesser­t i å påta seg jobben.

– Jeg ble sjokkert da de sa nei til å ta på seg vaskejobbe­n. Alt for mange unge får tingene lagt rett i fanget av foreldrene sine. Slik kan det ikke fortsette, sier vaktmester­en som ønsker å vaere anonym.

Nå ber Hagen rett og slett foreldrene om at de må gi barna oppgaver, som igjen på sikt vil gjøre dem mer selvstendi­ge.

– Jeg er egentlig sjokkert over hvor lite en del ungdommer i den aktuelle alderen som vi har her i butikken kan. Når ungdommer er 14-15 år, er det veldig mye å laere. Her leverer vi både varm og kald mat, og de må laere seg hvordan det skal håndteres. Vi har til sammen seks barn, og alle har vaert nødt til å bidra hjemme. Jeg føler at vi som voksengene­rasjon må filleriste oss selv litt og slutte å sy puter under armene på ungene. Jeg synes det er helt skummelt, sier hun.

–Jeg må legge til at det er ungdom som jobber som voksne. Vi har noen ungdommer som tar i et tak når ting skal ryddes, vaskes eller pusses. Ekstremt pliktoppfy­llende som er blitt laert opp til det hjemme. Når de spør om noe, husker de hvordan oppgaven skal løses. Hos andre på samme alder kan det virke som om det går inn det ene øret og ut igjen, for de kan mase 40-50 ganger om den samme tingen.

Jeg føler at vi som voksengene­rasjon må filleriste oss selv litt og slutte å sy puter under armene på ungene. BENTE HAGEN

 ??  ?? Bente Hagen mener mange foreldre må heller utfordre ungdom til å ta i et tak hjemme, og ikke sy puter under armene på. Hun har opplevd ungdommer som søker vikar- og sommerjobb som knapt vet hvordan man vasker gulv.
Bente Hagen mener mange foreldre må heller utfordre ungdom til å ta i et tak hjemme, og ikke sy puter under armene på. Hun har opplevd ungdommer som søker vikar- og sommerjobb som knapt vet hvordan man vasker gulv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway