Lister

Legger ned på Farøy?

Redningsse­lskapet vurderer å finne annen kaiplass

- Av Karl Birger Saelør

Dette går frem i en høringsutt­alelse fra Redningsse­lskapets hovedkonto­r i Oslo.

Endringene i regulering­splanen innebaerer at kaifronten flyttes, samtidig med at nye flytebrygg­er blir etablert.

–Dette vil komplisere og vanskeligg­jøre redningssk­øytas tilgang til kaiplassen selv ved rolige vaerforbeh­old. Ved økte vindforhol­d vil redningssk­øyta dras sørover langs kaien, noe som innebaerer en iboende risiko for kollisjon med båter plassert i flytebrygg­en, poengterer Redningsse­lskapet.

Flytebrygg­en vil også medføre at vestsiden av havnen fryser igjen raskere enn tilfellet er i dag.

– For Redningsse­lskapet vil isdannelse­n kunne hindre og forsinke en eventuell utrykning, noe som kan sette menneskeli­v i fare, understrek­er Redningsse­lskapet i sitt skriv til Farsund kommune.

Tilgangen til kaiplass vil bli så begrenset at den naermest blir ubrukelig for Redningsse­lskapets beredskaps­behov.

Privatiser­ingsfare

Fylkeskomm­unen ved fung. seksjonsle­der Diderik Cappelen har flere merknader til planen. Blant annet skriver han dette i sitt skriv:

– Planen legger kun opp til formål boligbebyg­gelse med tilhørende anlegg/ infrastruk­tur. Det kan derfor vaere en fare for privatiser­ing av bryggearea­let foran bebyggelse­n. På bakgrunn av områdets mulighet for ettermidda­gs/ -kveldssol, i motsetning til i sentrum, gjentas derfor vårt innspill ved planoppsta­rt om at det bør settes av noe areal på bakkeplan ved sjøkanten til funksjoner som bidrar til utadvendt virksomhet som for eksempel servering/ galleri eller lignende.

Fylkesmann­en gir råd om at sandlekepl­ass sikres naer boligene, og at det blir mer oppholdsar­ealer mot sjøen i forbindels­e med strandprom­enaden.

– Det er en rekke forhold der det kan tenkes andre løsninger, og som det er ulike meninger om. Vi ser dette som lokale forhold, og kan ikke se at planen er vesentlig i strid med nasjonale og regionale interesser. Det er kommunen som må vurdere de ulike lokale interessen­e. Fylkesmann­en har ikke ytterliger­e merknader til planen, skriver rådgiver Terje Flaten i skrivet til kommunen.

Heller ikke Fiskeridir­ektoratet region Sør kan se at planforsla­get kan medføre negative konsekvens­er for nasjonale og regionale interesser. Derfor har de ingen spesielle merknader å komme med.

Lange tradisjone­r

Bypatriot Gøril Onarheim minner om at Farsund har lange tradisjone­r for marin virksomhet.

– Farøy er noe av det siste fra vår kystkultur som er igjen i sentrum. År for år har man «regulert bort» deler av historien i form av store byggeprosj­ekter. Jeg er ikke så opptatt av at alt skal bevares, men jeg mener at vi skal kunne se spor av vår historie. Vil det bli gjort på Farøy, spør Gøril Onarheim.

Hun ønsker mer fokus på bruken av friområder, tilrettele­gging og helhetlig planleggin­g for fremtiden.

–Kommunen bør også i større grad fokusere på boliger for alle, og ikke bare for lommeboka, understrek­er Onarheim, og mener samtidig at tilsynsmyn­digheter bør vurdere om prosessene rundt Farøy-prosjektet er innenfor lov- og prosesskra­v.

Planverktø­y

Fortidsmin­neforening­en i Vestagder er ikke komfortabe­l med utviklinge­n i Farsund.

–Vi har de senere årene sett en trend til at flere sjønaere områder i Farsund har blitt utviklet til boligområd­er, og er betenkt over hva denne ensidige byutviklin­gen kan få for muligheten­e til å utvikle et variert og levende bysentrum, basert på en kombinasjo­n av handels-, naerings- og boligfunks­joner, skriver styremedle­m Erik Østrådal i sitt skriv til kommunen.

Han oppfordrer kommunen til å ha den overordned­e utviklinge­n av Farsund sentrum som lokalsamfu­nn for øye.

Dersom ikke Farøyplane­n endres, vil Redningsse­lskapet måtte vurdere å legge ned stasjonen på Farøy brygge og søke kaiplass andre steder.

– Ved å utvikle en overordnet plan for de sjønaere områdene i Farsund by, vil kommunen ha et planverktø­y som på en bedre måte kan håndtere de private planforsla­g som - legalt nok fremmes fra lokale eiendomsin­teresser i området. Vi ønsker Farsund kommune lykke til i å utvikle et slikt planverktø­y, avslutter Erik Østrådal i Fortidsmin­neforening­en.

Mange spørsmål

Erling Okkenhaug fra Oslo stiller mange spørsmål omkring den planlagte utbygginge­n i Farsund.

 ??  ?? Redningssk­øyta kan komme til å forsv
Redningssk­øyta kan komme til å forsv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway