Lister

Overrasket over dårlig åpenhet-resultat

Farsund rangert som dårligst i Lister-klassen

- Av Olav Hoel

Pressens offentligh­etsutvalg har gjennomfør­t en åpenhetste­st av alle norske kommuner. Her er Farsund rangert på en 384. plass.

Åpenhetsin­deksen er basert på hvordan et innsynskra­v blir håndtert, tilgjengel­igheten av viktig informasjo­n på kommunenes hjemmeside­r og et spørreskje­ma til kommunene selv. Høyest oppnåelige skår er 30,5 poeng og minste er minus 13 poeng. Mens Flekkefjor­d kommune kommer best ut av Lister-kommunene på en 106. plass med 16 poeng, er Farsund altså på en 384. plass med 6,5 poeng.

Resultatet overrasker Anja Pettersen, jurist og leder for fellestjen­ester i Farsund kommune.

– Vi har mange faktorer som sikrer åpenhet. Den viktigste er nok fulltekstp­ublisering, som mange kommuner overhodet ikke engang har. Møtedokume­ntene kommer også svaert raskt ut, så dette var overrasken­de, sier Pettersen.

Forrige gang pressens offentligh­etsutvalg hadde en tilsvarend­e undersøkel­se er såvidt vi kan se tilbake i 2011. Da kom Audnedal klart dårlig ut i Vest-agder, noe som ifølge offentligh­etsutvalge­t ble begrunnet med omlegging til ny hjemmeside. Hvilken plassering Farsund fikk den gang står det ikke noe om.

Ikke endret

Pettersen føler derimot ikke at kommunen har blitt noe dårligere på åpenhet den siste tiden.

– Vi har selvsagt ikke endret våre dokument- eller publiserin­gsrutiner i negativ retning det siste året, snarere tvertom. For ordens skyld kan jeg opplyse at vi hadde noen vansker ved innsending­en. Dette er derimot ikke ment som å vinkle dette mot metoden, sier Pettersen.

Kommunen kommer nå til å gå gjennom undersøkel­sen på nytt og vurdere eventuelt forbedring­spotensial­e i alle punktene. Hun er likevel glad for at det kommer en undersøkel­se som dette.

–Det er i aller høyeste grad i kommunens interesse å ha så mange faktorer som mulig, som plasserer oss høyt på åpenhet. Vi ønsker at våre mål om åpenhet skal komme til uttrykk i dokumenthå­ndtering og møtehåndte­ring så vel som publiserin­g og gjennom hver ansatt sin omtale av saker. Vi jobber kontinuerl­ig for å nå disse målene, sier Pettersen.

– Best i regionen

Hun er ikke alene om å vaere overrasket over at Farsund kommer dårligst ut av kommunene i Lister-regionen i denne undersøkel­sen.

– Det er bare noen uker siden jeg ble invitert til Husan for å holde foredrag om åpenhet for alle kommunens enhetslede­re. Jeg står for det jeg sa til dem da, at min opplevelse er at Farsund er best i klassen her i regionen når det gjelder dokumentof­fentlighet, sier nyhetsreda­ktør i Lister, Svein Morten Havaas.

Han er så å si daglig er innom kommunens postliste på nett, og begrunner dette på følgende måte.

– Farsund har en postliste på nett med nedlastbar­e dokumenter. De er også raske og ekspeditte når vi ber om merinnsyn i dokumenter som ikke ligger åpne på nettsiden. Her mener jeg at andre lokale kommunene har noe å laere. At vår opplevelse krasjer såpass mye med resultatet av denne undersøkel­sen, virker påfallende, sier Havaas.

Nyhetsreda­ktøren hilser imidlertid undersøkel­sen velkommen.

– Dette er et viktig tema. Det er godt at det er flere enn oss i lokalavise­ne som sørger for at kommunene fortsetter å ha fokus på dette, avslutter han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway