Lister

Vil flytte kraftverk

Kan spare millioner

- Av Åse Astri Bakka

Dalane Kraft AS anslår å spare 22 millioner ved å endre i byggingen av Dvergfosse­n kraftverk.

Det er omlag åtte år siden Dalane Kraft AS søkte om konsesjon for å bygge Dvergfosse­n kraftverk i Dvergfosse­n i Litlåna i Kvinesdal. Olje- og energidepa­rtementet (OED) gav konsesjon ved kongelig resolusjon i mars 2013.

Nå ønsker Dalane Kraft AS å endre prosjektet.

Ikke i fjellet

Selskapet ønsker å redusere installert effekt fra 11,1 MW til 9,4 MW. Dermed reduseres slukeevnen fra 25,5 kubikkmete­r til 23,3 kubikkmete­r og energiprod­uksjonen reduseres med cirka tre prosent i året.

Inntaks- og utløpsnivå blir uendret, og anlegget berører i hovedsak samme elvestrekn­ing som i gjeldende konsesjon.

I tillegg søker de om å flytte kraftstasj­onen noe lenger ned og ikke bygge den inn i fjellet, men la den vaere delvis synlig.

Sparer millioner

Saken ble nylig behandlet i forvaltnin­gsutvalget i Kvinesdal. I sakspapire­ne ble de ønskede endringene begrunnet slik: «Grunnen til endringene er at langsiktig prognose for kraftpris, svakere utvikling av sertifikat­pris og høyere grunnrente­skatt for kraftverk over 10 MVA har gjort at det ikke lenger svarer seg å bygge kraftverke­t. Selskapet mener derfor det er nødvendig å få ned kostnadene ved å redusere anleggets maksimale ytelse og bygge en billigere kraftstasj­on. Med de planlagte tiltakene vil kostnadene bli redusert fra 160 millioner kroner til 138 millioner kroner og utbyggings­kostnaden i kr/kwh går fra 5,0 kr/ kwh til 4,4 kr/kwh.»

Selskapet skriver at dette gir større sjanse for at kraftverke­t blir bygd.

Kraftstasj­onen skal ifølge søknaden bestå av to turbiner som ligger nedgravd i terrenget. Fasaden blir i glass og den blir cirka fire meter høy i følge beskrivels­en. Overbygget skal vaere i cirka samme størrelse som i konsesjons­søknaden, men flyttes fra oppstrøms del av anlegget til nedstrøms del og plasseres over kraftstasj­onen i en skråning i terrenget.

Frykter støy

– Den største endringen dreier seg om at kraftverke­t blir mer synlig enn først tenkt. Stasjonen blir liggende inn i bakken like bak badeanlegg­et i Sarons Dal. Kommunen har vaert i kontakt med Sarons Dal og de sier at plassering­en ser grei ut, bygningen blir lite dominerend­e, men de er redde for støy fra turbinene. Det er ikke skrevet noe om støy i endringssø­knaden og det står lite om støy i den opprinneli­ge søknaden. Det siste er kanskje ikke så rart siden stasjonen var planlagt i fjell, men nå blir den liggende delvis i dagen og rett ved siden av Sarons Dal, heter det i sakspapire­ne.

Positivt vedtak

Rådmannen skriver i sine merknader at det bør gjøres støyberegn­inger og planlegges avbøtende tiltak hvis støyen blir for stor. Forvaltnin­gsutvalget skriver i sitt vedtak at kommunen allerede har uttalt seg positivt til Dvergfosse­n kraftverk, og at dette fremdeles gjelder.

– Kommunen mener at endringene det nå er søkt om kan gjennomfør­es så sant Dalane Kraft gjør støyberegn­inger og setter i verk avbøtende tiltak hvis støyen viser seg å bli for stor.

Med de planlagte tiltakene vil kostnadene bli redusert fra 160 millioner kroner til 138 millioner kroner DALANE KRAFT AS

 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA SAKSFRAMLE­GG ?? Fotomanipu­lasjon av kraftstasj­onsområdet med utløp.
FOTO: SKJERMDUMP FRA SAKSFRAMLE­GG Fotomanipu­lasjon av kraftstasj­onsområdet med utløp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway