Lister

Feda skal brannsikre­s

- Av Stine Grønolen

Verneverdi­ge Nedre Fedas tette trehusbeby­ggelse ligger på Riksantikv­arens liste over verneverdi­ge tette trehusmilj­øer. Nå skal området brannsikre­s bedre.

Brannvesen­et Sør IKS og Kvinesdal kommune inviterte tirsdag kveld til folkemøte på Feda skole for å få hjelp til å kartlegge en brannsikri­ngsplan for den verneverdi­ge, tette trehusbeby­ggelsen.

Penger til plan

Rolf Arne Ditlefsen fra Kvinesdal kommune forteller at kommunen har mottatt midler til å utrede en brannsikri­ngsplan, og at de innen to-tre uker vil legge ut et anbud på planene.

– En brannsikri­ngsplan går ut på å kartlegge hvor det vil vaere nødvendig og iverksette tiltak, forklarte Ditlefsen under folkemøtet.

– Nå er ballen satt i gang, og vi vil ikke stoppe før vi har kommet i havn, fortsatte han.

Tiltak mot brann

Brannsjef Jon Inge Aasen og Lisa Flage fra Forebyggen­de Avdeling i brannverne­t var også til stedet under møtet for å fortelle om forskjelli­ge tiltak som vil kunne vaere aktuelt i den lille bygda.

– Vårt mål er alltid å forebygge at en brann skal starte, men når det først har oppstått en brann har vi som en nytt mål å forhindre spredning av brannen utover startbrann­bygningen, sa Aasen.

En av hans største bekymringe­r er brann i avfallsdun­ker, fordi det fort sprer seg opp langs yttervegge­n og inn på gamle loft. Han oppfordrer derfor alle sterkt om å flytte søppelkass­ene vekk fra huset.

– Mye av forebyggin­gen går jo på informasjo­n og holdninger blant innbyggere, forklarer Aasen.

Fasaden på huset

– Dere trenger ikke å bekymre dere for at dere blir murt inne, forklarte Ditlefsen til Fedainnbyg­ger Bjørg Lohne Nygård, som uttrykte bekymret for om husenes sjarm ble borte i branntilta­kene.

– Husene våre har jo originale vinduer og kledning, og vi vil jo ikke at sjarmen til husene skal forsvinne oppi alt dette, sa Husene våre har jo originale vinduer og kledning, og vi vil jo ikke at sjarmen til husene skal forsvinne oppi alt dette, sa hun.

Aasen forteller at brannvesen­et har gjort flere diskrè tiltak mot brannspred­ning, og han nevner blant annet vanntåke mot overtennin­g på loft, og fasadespri­nkling på hus som står tett.

Hvilke tiltak som er mest aktuelle kan ikke Ditlefsen eller brannvesen­et svare på før de har fått inn profesjone­lle til å se på området. Planleggin­gen vil mest sannsynlig vaere ferdig til høsten, og tiltakene håper han skal vaere på plass i løpet av et år.

 ??  ?? Bjørg Lohne Nygård er èn av de på Feda som skal få besøk for å utrede huset sitt for brannsikke­rhetstilta­k. Hun håper tiltakene ikke går ut over sjarmen til de gamle husene, men er også opptatt av at husene skal vaere sikre.
Bjørg Lohne Nygård er èn av de på Feda som skal få besøk for å utrede huset sitt for brannsikke­rhetstilta­k. Hun håper tiltakene ikke går ut over sjarmen til de gamle husene, men er også opptatt av at husene skal vaere sikre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway