Lister

Korpsmusik­k i medvind

- Av Torrey Enoksen

Så å si hver torsdag setter Johnny Masdalen seg i bilen og kjører de 75 kilometern­e hver vei fra Kristiansa­nd til Lyngdal for å dirigere Lyngdal Brass.

– Det er en utrolig flott gjeng! De er flinke, ambisiøse og så er de så dyktige at de kan leve opp til sine egne høye ambisjoner. Slik det låter i dag, så låter det veldig bra, forteller dirigenten.

DET ER TORSDAG kveld i aulaen på Berge barneskole i Lyngdal sentrum. Salen fylles av tonene av Rolf Løvlands «You Rise Me Up».

Stykket er et av flere numre de 25 musikerne skal fremføre i Fjellhalle­n ved Lindesnes fyr søndag kveld. Der skal Lyngdal Brass sammen med en gruppe musikere fra Lindesnes og Spangereid holde vårkonsert.

Med konserten håper korpset å nå ut til et enda større publikum. For det er plass til enda flere musikanter i korpset, som de fleste kun forbinder med mange opptredene­r på nasjonalda­gen.

– Jeg har virkelig sans for brass, det er det som er korpsmusik­k, sier kristiansa­nderen.

DET ER NAERMEST tilfeldigh­eter som har ført til at Masdalen i dag er dirigent for voksenkorp­set i Lyngdal. Etter flere år som dirigent i skolekorps, har han hatt noen års pause.

Under en tur til Russland i regi av Vest-agder Røde Kors sommeren 2017, ble interessen for å dirigere igjen vekket. Det takket vaere Kristin Storbukås, som ville sette på korpsmusik­k på øret til ei av deltakerne som skulle vaere med på flyturen til Russland.

– Jeg sa til kvinnen at jeg synes korpsmusik­k er så bra å lytte til. Det hørte Masdalen, og da fortalte han at han hadde spilt i korps. Da jeg spurte ham om han kunne tenke seg å komme til Lyngdla og dirigere. Han svarte at det ikke var aktuelt å dirigere skolekorps. Da jeg sa at det var voksne musikanter i Lyngdal brass, lyste han opp, sier Storbukås.

– Jeg måtte ha ti sekunders tenkepause før jeg sa ja til dette, svarer han med et smil.

SOM EN REKKE ANDRE som spiller eller har spilt i korps, prøver han å følge med på det som rører seg. Ikke minst rekrutteri­ngen til korpsbeveg­elsen. Gjennom mange år har skolekorps­ene slitt med å rekruttere nye musikanter. Ifølge Masdalen er det i ferd med å skje en endring.

– En rekke plasser er det god rekrutteri­ng til skolekorps­ene. Det er ikke så «nerdete» eller merkelig å spille i korps lenger. Jeg tror mange skolekorps har fått et oppsving. Korps er en utrolig positiv aktivitet for ungdom, for det er plass til alle, sier Masdalen.

– For at en skal få suksess med skolekorps, må en få det inn i skolen. Skolen må vaere med å legge til rette for at det blir holdt notekurs og spilletid i skoletiden. Hvis en ser på lille Samklang i Haegebosta­d, har de 17 aspiranter i år. Det er veldig bra. Dessverre sliter en her i Lyngdal, fastslår Storbukås.

Det er en utrolig flott gjeng! JOHNNY MASDALEN

 ??  ?? Søndag skal Johnny Masdalen lede Lyngdal Brass under korpsets vårkonsert i Fjellhalle­n ved Lindesnes fyr.
Søndag skal Johnny Masdalen lede Lyngdal Brass under korpsets vårkonsert i Fjellhalle­n ved Lindesnes fyr.
 ??  ?? De 25 musikerne i Lyngdal brass øver for harde livet før søndagens konsert under ledelse av Johnny Masdalen.
De 25 musikerne i Lyngdal brass øver for harde livet før søndagens konsert under ledelse av Johnny Masdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway