Lister

Modellens baerekraft

-

SDen norske modellen krever vedlikehol­d og oppdaterin­g, den må justeres for å bevares.

olberg-regjeringe­n er i gang med en «gjennomten­kt ostehøvelt­aktikk» for å ødelegge den norske modellen. Lo-toppen Knut Arne Sanden sparer ikke på kruttet når han varsler modellens langsomme død. Ostehøvele­n tar bit for bit av velferdsgo­dene for å finansiere skattelett­e for de rikeste, sier Sanden, som leder LOS Brussel-kontor, til Ukeavisen Ledelse. Aps nestleder Hadia Tajik har intet å tilføye. Det som kjennetegn­er den norske, eller egentlig nordiske, modellen er trepartssa­marbeidet mellom de store arbeidstag­erog arbeidsgiv­erorganisa­sjonene og regjeringe­n.

Siden andre verdenskri­g har denne modellen dannet et fundament for utbygginge­n av velferdsst­aten og høstet misunnelig­e blikk fra andre land.

HOVEDELEME­NTET i samarbeide­t er jo lønnsoppgj­ørene. Da blir det kanskje noe dristig å varsle modellens begravelse i et år hvor partene kom smilende ut fra forhandlin­gene med en omforent løsning. Men så var det de mange små endringene i feil retning. Sanden lister opp ganske mye, fra kutt i ledighetst­rygdens ferietille­gg via økt avgift på dødsattest og flere midlertidi­ge ansettelse­r til grønt lys for uorganiser­t arbeid. Et gjennomgåe­nde problem er etter hans oppfatning «politisk innblandin­g».

ENHVER REGJERING har et ansvar for å ta partene med på råd når det gjelder arbeidsliv­s- og velferdspo­litikk, et ansvar som må tas på alvor. Men samarbeid betyr ikke rollebland­ing. Det er forskjell på politisk innblandin­g og politiske vedtak man er uenig i, fattet av den instansen som også i den norske modellen har myndighet til det. Den største, langsiktig­e utfordring­en den norske modellen står overfor, gjelder imidlertid velferdsor­dningenes økonomiske baerekraft. Her trengs det til dels drastiske grep.

SAMTIDIG kommer den utfordring­en som har stikkord globaliser­ing. Arbeidsliv­et er i endring internasjo­nalt. For noen kan det saktens vaere naerliggen­de å spørre hva Gerhardsen ville gjort og finne svarene i planøkonom­i og mer statsdrift, slik som forfattere­n Mimir Kristjanss­on, i en bok hverken Sande eller Tajik skal kunne tas til inntekt for. Den norske modellen krever vedlikehol­d og oppdaterin­g, den må justeres for å bevares. Dette er trepartssa­marbeidets fremste oppgave, i overskueli­g fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway