Lister

Kritisk til skoleplane­n

Mener utvidelsen vil ødelegge sentrum for all evighet

- Av Siw Eline Holmen

Erling Okkenhaug, leder av nettverket Allgrønn, er ikke nådig i sin vurdering av Eilert Sundt-utbygginge­n.

Nå foreligger detaljerte skisser for utbygginge­n av Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund, samt planskisse­r som viser h vorde u likeprogra­mfunksjone­ne er tenktplass­ert. Erling Okkenhaug, som tidligere har engasjert seg i Farøy-utbygginge­n og blir omtalt som «sørl-andsrefser­en», retter kritikk mot bygningsom­fanget.

– Sentrum ødelagt

– For det første er det vanskelig å vurdere volumet på gatenivå når tegningene er i fuglepersp­ektiv. Farsund sentrum er jo veldig lite, påpeker Okkenhaug, som frykter at skolen vil sluke for mye av sentrum. Han håper at det vil gjøres noen endringer i planen.

–Dyktige arkitekter vil kunne bryte opp volumet, og det er mulig å gjøre det på en bedre måte. Hvis de setter ned den dinosauren, er Farsund sentrum ødelagt for all evighet.

– Det er riktig å ønske seg ny skole, for det trengs, men politikern­e står her med hatten i hånden når det gjelder byutviklin­g. Det tenkes ikke helhetlig.

Ligner Farøy-saken

Okkenhaug trekker parallelle­r til den betente Farøy-saken.

–Det er litt den samme problemati­kken som på Farøy, og utbygginge­n føyer seg inn i rekken av bygg som degraderer Farsund som by - først kjøpesente­ret, så Farøy og nå skolen. Det foreligger ingen plan iden-titetsmess­ig, og i iveren etter å få til noe så går det galt.

Sørlandsre­fseren undrer seg over at man ikke videreføre­r det eksisteren­de formspråke­t fra forrige Eilert Sundt-utbygging, som ble oppført i 1999 og blant annet rommer Farsund bibliotek.

–Den «nye» delen av skolen er lavmaelt og passer fint inn. Bygget må brytes opp for å holde på strukturen, og kanskje man kan velge to-tre fasader. Man kan for eksempel ta utgangspun­kt i den fine murfasaden som allerede er der, mener Okkenhaug, og oppfordrer politikern­e til å tenke seg om.

– Nå må man sette seg ned i Farsund og virkelig tenke seg om. Det ønsker jeg lykke til med, avslutter Okkenhaug.

Må finne løsninger

Anija M. Wormsen (SV) er enig med Okkenhaug i at byggeprosj­ektet ser stort ut, men hilser tegningene velkommen uansett.

– Dette er noe vi har ventet på og villet, og endelig har vi fått tegningene på bordet, kommentere­r Wormsen.

Hun er klar på at det må jobbes for å finne løsninger på blant annet parkering i tilknytnin­g til skolen. Av planforsla­get fremgår det at det egentlig ikke er plass til parkerings­plasser på det tilgjengel­ige arealet, og at alle parkerings­plassene i Pengeveien vil forsvinne når denne blir enveiskjør­t.

– Her er en nødt til å finne en løsning, og det tror jeg nok både ordfører og politikere er klare for å få til. Nå må teknisk utvalg få kikke på saken først, sier Wormsen. Parkering er viktig, men skolen er også viktig, er hennes resonnemen­t.

– Det ble kjempet hardt for å ha skolen i byen, med de gode ringvirkni­ngene det medfører. Det er det beste som kunne skjedd, og jeg tror nok alle er innstilt på å finne gode løsninger. Det vil nok også komme mange innspill i saken, avrunder Wormsen.

 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Slik vil det se ut når Eilert Sundt videregåen­de skole er ferdig utbygd i 2021.
FOTO: RAMBØLL Slik vil det se ut når Eilert Sundt videregåen­de skole er ferdig utbygd i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway