Lister

– Markedet er

Satser på pumpestasj­on for vann og avløp

- Av Lars Erik Larsen

Hans Kristian Larsen håper at hans nye pumpestasj­on for vann og avløp skal bli en eksportvar­e.

– Pumpestasj­onene som står rundt i Farsund kommune i dag er drevet på akkurat samme måte som i resten av Skandinavi­a og Europa. Vi håper derfor at den nye pumpestasj­onen som er under utvikling vil kunne bli en eksportvar­e og på sikt erstatte dagens pumpestasj­oner.

Ordene tilhører Hans Kristian Larsen. I 2014 fikk Larsen, som til vanlig arbeider som oppsynsman­n for teknisk drift i Farsund kommune, en ide om å lage en ny pumpestasj­on, en stasjon som vil gjøre det mulig at operatører ikke kommer i kontakt med vaeske og farlige gasser i kloakksyst­emet.

– I 2015 fikk jeg patenten på plass, og da tok jeg kontakt med Arne (Marthinsen, journ.anm.) og Einar Øgrey AS for å høre om de kunne tenke seg vaere med på laget. Jeg som privatpers­on har ikke ressurser til å utvikle dette alene, sier Larsen.

– God forretning­side

– Vi ønsket å gå med på dette fordi vi tror på sikt at det kan føre til flere arbeidspla­sser. I tillegg må disse modulene lages et sted og det fører til mer arbeid på vårt verksted, sier administre­rende direktør på Einar Øgrey, Arne Marthinsen.

– Det er en forretning­sidé vi har stor tro på, fortsetter han.

Den nye pumpestasj­onen beskrives som «det mest miljøvennl­ige kloakk- og spillvanns­ystemet noensinne». Den største forskjelle­n for folk flest er kanskje at den ikke vil vaere synlig og kan plasseres hvor som helst.

– I stedet for de små byggene som er plassert rundt forbi som operatøren­e må inn i, kan den nye pumpemodul­en heves opp til bakkenivå og operatøren kan foreta vedlikehol­dsarbeid der. På den måten har ikke arbeideren kontakt med vaeske og farlige gasser og anlegget blir luktfritt. Anlegget kan også overvåkes til en hver tid ved hjelp av blant annet en app, sier Marthinsen.

Testet ut på Lista

Pumpemodul AS, som selskapet heter, har testet ut en prototype på Lista. Nå jobbes det med å videreutvi­kle denne.

– På Lista lå den i et halvt år og pumpet uten at vi var nødt til å foreta vedlikehol­d på den, sier Marthinsen.

– Det er noe helt annet enn i dagens pumpestasj­oner som krever besøk nesten ukentlig for større og mindre operasjone­r, legger Larsen til.

Nettopp dette mener Marthinsen og Larsen er en stor fordel

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway