Lister

Syria og Krim-halvøya

- Torfinn Omland, Lyngdal

Jeg leste et leserinnle­gg av Steinar Bergstøl Andersen i Lister på mandag med stor interesse og i et annet miljø ville de nok sagt «amen». Dette har jeg også hevdet i flere år, og har undret (irritert) meg over hvorfor vesten, inkludert Norge, støtter oppunder terroriste­r og såkalte motstandsb­evegelser i andreland.

Norge løper med USA og EU og ser ikke at vi ikke tjener noe på å støtte opp under stormaktsi­nteresser. Når det gjelder Syria så leste jeg for noen år siden at den såkalte opposisjon­en til Assad besto av minst 10 forskjelli­ge grupper og 8 av 10 var tilknyttet en terrorbeve­gelse. Og vi trenger ikke å vaere eksperter for å se at når de er så mange grupper, er det ikke mye felles front og enighet. Da er det innlysende at her blir det borgerkrig dem i mellom, om de skulle greie med vestlig hjelp å vippe Assad av troen.

Og Assad er en «shitbag», men langt bedre å foretrekke en 10 som er mye verre. Russland blir fordømt av propaganda­en fra vesten for sin støtte til Assad. Men er den støtten verre enn blant annet Norges støtte og trening avm o t standsgrup­per( terror gru p p er) som sloss mot Assad?

Vi må slutte å sluke alt som kommer fra vestens ledere. Og vi i Norge må slutte å vaere løpegutter og «storkarer» sammen med USA og EU. Vi må begynne å tenke selv og vaere mer uavhengige i vår utenrikspo­litikk. Jeg har alltid vaert og er glad i USA og er europeer, men greier å se gjennom egenintere­ssene som blant annet USA fører frem som den sanne, rene politikken og handlingsm­ønster.

Jeg har også lyst til å skrive litt om Ukraina og Krim. Hvem fyrte opp under opposisjon­en der for å velte den korrupte presidente­n der for å sette inn en som var minst like ille, men vestlig vennlig. NKVD blir kritisert for å drive med litt av hvert i vestlige land. Helt sant. Men CIA er ikke et hår bedre og har gjennom tidene, inkludert nå i Ukraina, vaert involvert i masse lyssky virksomhet. Når Putin reagerer på at vesten, USA og NATO trår inn på dørstokken deres, så møter det ingen forståelse her hjemme eller i resten av Europa. Men dette er gammelt russisk interesseo­mråde. Krim var russisk frem til i 1950-årene da Ukraina fikk det fra Russland.

Da Sovjet plasserte raketter på Cuba (i USAS bakgård) i 1960-årene truet USA med krig og startet boikott av øya. Og boikotten er ennå ikke opphevet etter mer enn 60 år. Hva er forskjelle­n på hva russerne gjorde da og det USA og vesten gjør i Ukraina? Russland har aldri gjort noe vondt mot Norge og Norge er mest tjent med å bygge ut vennskapet og kontakten med vår nabo i øst. Russerne frigjorde nord-norge under 2. verdenskri­g og trakk seg tilbake. De allierte overlot norske styrker til seg selv i Narvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway