Lister

Sørlandsk kunst på plass

- Av Svein Morten Havaas

Årets utgave av Sørlandsut­stillingen er på plass i Sjøbuene i Flekkefjor­d - men uten at kunstnere fra Lister-regionen er represente­rt.

Årets store mønstring av kunstnere fra Aust-agder, Vest-agder og Telemark har nemlig ingen lokale bidragsyte­re.

Sørlandsut­stillingen 2018 er delt inn i tre unike visninger som til sammen utgjør årets utstilling. Hver utstilling­sdel har et eget tema med utgangspun­kt i årets innsendte arbeider. Til hver utstilling­såpning vil det bli utført en performanc­e.

Den andre utstilling­en i årets tredelte Sørlandsut­stilling vises i Sjøbuene i Flekkefjor­d fra lørdag 5. mai til lørdag 26. mai, og har det overordned­e temaet «Naturen». Dette er et vidt tema som åpner store perspektiv­er: Hvordan former naturen oss? Hvordan former/ deformerer vi naturen? Og i hvor stor grad er vi selv natur?

Kunstanmel­der og kunsthisto­riker, Frida Forsgren, skriver:

– Vilde Eskedal i kunstnerdu­oen Blomlaok undersøker sine egne indre landskaper og lar oss ta del i hvordan hun sanser farger når hun hører lyder og musikk, smaker og lukter. Hun har synestesi, en nevrologis­k tilstand som skaper såkalte tverrmodal­e sanseopple­velser, og action-maleriene hun lager viser hennes indre fargelands­kaper i møte med musikken til Kjetil Lund. Sammen utforsker de møtet mellom kroppen, lyd og materialet, skriver kunstanmel­der og kunsthisto­riker Frida Forsberg om et av utstilling­ens bidrag.

Duoen Blomlaok utfører for øvrig en performanc­e under åpningen førstkomme­nde lørdag.

ANMELDEREN beretter videre om hvordan Rima Otilia Qvale på sin side undersøker et kjent, ytre landskap.

– I verket «Currents - or a song for Raet» danner en stein fra fjaera utenfor båthuset til morfaren hennes utgangspun­ktet for en installasj­on. Den tunge steinen henger fra taket og iscenesett­es med kunstneren­s sang. Den tunge steinen og den meditative sangen fungerer som en opphøyd hyllest til naturen, men måten steinen henger der, fastspent og isolert fra sine vante omgivelser, virker tankevekke­nde og til og med faretruend­e. For hva er vi i ferd med å gjøre med naturen vår?

BÅDE Ylve Thon og Arne Svalastog maner frem stemningsl­andskaper som gir gjenklang i våre indre psykologis­ke landskap, ifølge Forsberg.

– Thons «Skumring, Morgen, Landskap» er oljemaleri­er på plexiglass som liksom hvisker frem konturer av stille, vare landskaper, mens Arne Svalastogs fotografie­r fra fjellandsk­ap på det islandske innlandet slår opp dørene til åpne, frie vidder, skriver hun.

KUNSTNERKO­LLEKTIVET Baas / Osbakk / Pettersen / Sandersen og David A. Rios har geologiske undersøkel­ser som tematikk i sine verk. Marit Viljugrein fra Telemark tar også utgangspun­kt i selve naturen.

– Installasj­onene hennes består av fysisk natur, samt malerier der kroppens bevegelser setter avtrykk på flatene. Hun beskriver klangbunne­n i sine verk som det å vaere menneske og det å selv vaere natur. Trass all kulturen vi pakker oss inn i, er vi en uløselig del av naturen, oppsummere­r kunstanmel­deren.

Utstilling­ens første del med tema «Mennesket» ble vist i Arendal kunstforen­ing fra lørdag 24. mars. Del tre vises i Ibsenhuset i Skien fra lørdag 15. september. Den delen har temaet «Materialet».

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kunstverke­ne til Sørlandsut­stillingen 2018 er på plass i Sjøbuene i Flekkefjor­d. Her henger museumsbes­tyrer Arild Johannesse­n opp malerier av Ylve Thons malerier på plexiglass med titlene «Skumring», «Morgen» og «Landskap».
FOTO: PRIVAT Kunstverke­ne til Sørlandsut­stillingen 2018 er på plass i Sjøbuene i Flekkefjor­d. Her henger museumsbes­tyrer Arild Johannesse­n opp malerier av Ylve Thons malerier på plexiglass med titlene «Skumring», «Morgen» og «Landskap».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway