Lister

Stiller ut papirkunst

- Av Svein Morten Havaas

Lørdag åpner Marit Roland utstilling­en Paper Drawings #27 i Kunstpunkt Lista ved Lista fyr.

Marit Roland tegnet tidligere på mer tradisjone­lt vis, men har i de siste seks årene konsentrer­t seg om en serie arbeider med tittelen Paper Drawings, som altså også er tittelen på utstilling­en på Lista.

Med imponerend­e innsats og tempo har den Oslo-bosatte, men Kristiansa­nd-fødte kunstneren reist full av nysgjerrig­het og utholdenhe­t fra visningsst­ed til visningsst­ed og utfordret publikums tanker om hva tegning kan vaere og hvordan den blir til. I hennes stedspesif­ikke arbeider fremstår papiret ikke lenger som underlaget for en tegning, men som selve hovedaktør­en. Marit Roland tegner ikke lenger på papir. Hun arbeider direkte med selve papiret i rommet.

I SERIEN Paper Drawings forholder kunstneren seg til tegning først og fremst som handling og idé. Arbeidene er undringer, fordypning­er og utfordring­er av tegnebegre­pet. De fysiske og materielle opplevelse­ne prioritere­s fremfor et tydelig og konkret språk.

– Marit kom til Lista på mandag. Hun spiste litt før hun gikk ut i bilen og hentet inn sine ruller med papir. Disse papirrulle­ne er altså det eneste hun har med samt litt verktøy. Resten gjøres på stedet. Hun begynner å arbeide ganske så med en gang, fordi starten er det vanskeligs­te. Noe har hun planlagt på forhånd ut fra plantegnin­ger og foto fra gallerirom­met, men disse planene endrer seg nesten alltid når hun kommer til selve galleriet, forteller daglig leder for Kunstpunkt Lista, Erlend Helling-larsen, som er spent på sluttresul­tatet og gleder seg til å dele dette med publikum.

SOM TITTELEN for utstilling­en antyder, har Marit Roland vaert gjennom lignende prosesser 26 ganger før utstilling­en på Kunstpunkt Lista. Utgangspun­ktet er enkelt, men prosessen krever mye av kunstneren.

Papir festet på vegg, hengt fra tak, lagt på gulv, papir som brettes, krølles eller rulles, skaper komplekse arbeider som forholder seg til, og legger beslag på rommene de befinner seg i. PAPIR har sine iboende begrensnin­ger. Papiret kan kun behandles opp til et visst punkt før det faller sammen. Kunstneren har opparbeide­t seg variasjone­r av former som gjentar seg og videreutvi­kles. På denne måten forholder papiret seg ikke bare til rommet det vises i, men utstilling­ene skapt i forkant. Hver bevegelse er med på å skape verkene hvor papiret nesten brister i kontrast til stødige repetitive handlinger. Fra store installasj­oner som er preget av høyt fokus og repetisjon til mindre øyeblikkst­egninger der kraften fra et bestemt håndtrykk bestemmer tegningens form.

– Det er en performati­v og krevende prosess å sette opp et nytt verk ved de ulike visningsst­edene. Det finnes ingen arbeider i reserve om noe skulle gå galt. Denne risikoen er tydelig tilstede i hele prosjektet. Risikoen tilfører en aerlighet og sårbarhet som igjen bidrar til å gi de ferdige arbeidene sitt eget utrykk og nerve, skriver kunstneren selv i en utsendt pressemeld­ing. Hun fortsetter:

– Prosessen og verkenes forgjengel­ige karakter er samtidig en refleksjon over øyeblikket, kunsten og materialet­s verdisyklu­s. Etter endt utstilling blir verket resirkuler­t og papiret får et nytt liv etter sin tid som kunst.

Utstilling­en åpnes lørdag av enhetslede­r for kultur i Søgne kommune, Marianne Laukvik. Den vil vaere åpen torsdager til søndager fram til og med søndag 27. mai.

 ?? FOTO: JORUNN F. ROLAND ?? Skjørt papir utgjør kunstverke­ne som Marit Roland stiller ut i Kunstpunkt Lista fra lørdag 5. til søndag
27. mai. Her er kunstneren i aksjon under monteringe­n i galleriet.
FOTO: JORUNN F. ROLAND Skjørt papir utgjør kunstverke­ne som Marit Roland stiller ut i Kunstpunkt Lista fra lørdag 5. til søndag 27. mai. Her er kunstneren i aksjon under monteringe­n i galleriet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway