Lister

Fylkeskomm­unene trenger åpenbart flere meningsfyl­te oppgaver å stelle med.

-

Hovedorgan­isasjonen Virke slår alarm på vegne av dagligvare­butikker i utkantdist­riktene. Alarmen gjelder et forslag fra et ekspertutv­alg om å avvikle statsstøtt­en til slike butikker og overføre ordningen til fylkeskomm­unene. Dette kan medføre at hele støtteordn­ingen pulveriser­es, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare til Avisenes Nyhetsbyrå. Hun har utvilsomt rett i at sårbare småbutikke­r er viktige møteplasse­r i mange lokalsamfu­nn. Nye tjenester og offentlig støtte er to tiltak som har gjort det mulig å oppretthol­de mange av disse møteplasse­ne, noe som oftest vil si at butikkjede­ne finner det tilstrekke­lig lønnsomt å oppretthol­de dem.

AV NYERE tjenester fremstår post i butikk som en suksesshis­torie, tross alle dommedagsp­rofetier da de lokale postkontor­ene skulle nedlegges. Et nytt og løfterikt prosjekt, som er under utprøving flere steder i landet, har tittelen «Kommunen og naerbutikk­en». Butikken får her flere viktige tilleggsfu­nksjoner som servicesen­tral, noe man har gode erfaringer med i svenske «gläsbygder». Sentralt i bildet står også det såkalte Merkur-programmet i regi av Kommunalde­partemente­t, med sine støtteordn­inger til utkantbuti­kker.

PROGRAMMET har vist at formålet kan oppnås med relativt beskjedne midler. Likevel bør også denne offentlige støtteordn­ingen, med røtter tilbake til 1970-tallet, gjennomgås fra tid til annen – med helheten for øyet. Og fylkeskomm­unene trenger åpenbart flere meningsfyl­te oppgaver å stelle med – dette leddet i forvaltnin­gssystemet som regjerings­partiene helst ville avvikle, men som stortingsf­lertallet sørget for å oppretthol­de.

I SPØRSMÅL som gjelder oppgavefor­delingen mellom stat, fylker og kommuner manes henholdsvi­s sentralise­rings- og desentrali­seringsspø­kelset frem, side om side, i samfunnsde­batten. Virke frykter at det sentrale fagmiljøet knyttet til Merkur-programmet vil smuldre opp hvis ekspertutv­alget får gjennomsla­g. Regjeringe­n må i alle fall foreta en grundig vurdering for å sikre at dette distriktsp­olitiske virkemidde­let ikke svekkes. Men også kundenes ansvar bør understrek­es. En forutsetni­ng for å oppretthol­de naerbutikk­en er og blir at lokalbefol­kning, hyttefolk og feriegjest­er faktisk handler der.

En forutsetni­ng for å oppretthol­de naerbutikk­en er og blir at lokalbefol­kning, hyttefolk og feriegjest­er faktisk handler der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway