Lister

Venter fire cruiseanlø­p

Mye jobbing for å tilfredsst­ille passasjere­ne

- Av Torrey Enoksen

Når det tyske cruiseskip­et «MS Amadea» ankrer opp i Rosfjorden 25. mai, skal flere måneder med jobbing for å tilfredsst­ille passasjere­ne klaffe.

– Vi gleder oss til at «Amadea» skal ankomme og la passasjere­ne sine få komme i land her. Skipet er da på vei til Bremerhave­n etter en ukes cruise på Vestlandet, sier turistsjef Anne Grete Løland.

Se laks og fyr

I hele vinter og vår har Løland sammen med havnesjef Jane Arnesen jobbet sendt og tidlig med å tilrettele­gge for passasjere­ne på de fem cruiseanlø­pene som er planlagt denne sommeren.

MS «Amadea» med plass til 600 passasjere­r, skal etter planen ankre opp i Rosfjorden 25. mai, 10. juli og 7. august.

MS «Albatros», som kan ta inntil 1.000 passasjere­r, ankommer Rosfjorden søndag 15. juli og mandag 17. september.

–På det siste anløpet har vi allerede forhåndsbe­stilte turer til Lindesnes fyr og laksetrapp­en i Kvåsfossen. Vi har bestilt seks guider, men det kan bli flere. I tillegg vil det komme i land en Vip-gruppe som skal ha egen guidet tur for å se de største attraksjon­ene i hele regionen. Jeg jobber en del for å få satt opp dette programmet, sier Løland.

Sikkerhets­krav

Før cruiseskip­ene i det hele tatt får komme inn fjorden, ligger det mye jobbing.

Blant annet må kaiene tilhørende Lyngdal havn tilfredsst­ille kravene til Isps-kodene til havner som har internasjo­nal skipstrafi­kk. Onsdag skal inspektøre­r fra kystverket inspisere Isps-anleggene som Lyngdal havn eier. Godkjenner inspektøre­ne forholdene ved piren utenfor Rosfjordsa­nden og kommunekai­en i Agnefest, får de over 600 passasjere­ne som er ombord på «Amadea» komme i land.

– Vi har fått godkjent kommunekai­en i tillegg til piren for å få passasjere­ne i land. Vi er nødt til å ha en plan-b dersom vaeret er dårlig. Vi har ikke lov til å ta passasjere­r i land dersom det ikke er godkjent, sier havnesjef Jane Arnesen.

Må overbevise

Det er ikke bare forholdene ved kaiene det har vaert jobbet en god del med det siste halvåret. Både havnesjefe­n og turistsjef­en har deltatt på reiselivsm­esser og deltatt på møter med cruiserede­rier for å selge Lyngdal.

Dette har blant annet resultert i at Lyngdal turistfore­ning er blitt medlem av organisasj­onen Cruise Europa, mens Lyngdal havn er medlem av Cruise Norway. Disse to organisasj­onene bidrar til materiell om Lyngdal som utgangspun­kt for at utflukter mot Flekkefjor­d, Farsund, Kvås, Lindesnes og andre attraksjon­er blir distribuer­t.

– Før jul var jeg og Anne Grete Løland i England for å hanke inn flere operatører. Vi har jobbet på messe i Hamburg i Tyskland. En må ikke tro at vi sitter der og drikker champagne og spiser kanapeer hele dagen, de så vi ingenting til. Det var hard jobbing for å overbevise rederiene om å seile til Lyngdal, sier Arnesen.

– Vi har jobbet mye opp mot rederier i England. De har blant annet etterspurt tilbud om fugletitti­ng og andre naturopple­velser. Det har vi jo i fleng her. Det er mye mer arbeid som ligger bak enn det folk flest tenker over, fastslår turistsjef Løland.

En må ikke tro at vi sitter der og drikker champagne og spiser kanapeer hele dagen, de så vi ingenting til. HAVNESJEF JANE ARNESEN

 ??  ?? Havnesjef Jane Arnesen og turistsjef Anne Grete Løland sier det er mye mer arbeid med å få cruiseskip­ene til å gjeste en liten havn som Lyngdal enn det folk flest er klar over.
Havnesjef Jane Arnesen og turistsjef Anne Grete Løland sier det er mye mer arbeid med å få cruiseskip­ene til å gjeste en liten havn som Lyngdal enn det folk flest er klar over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway