Lister

– Byens beste sommerjobb

Snart i gang med sesong nummer 23

- Av Karl Birger Saelør

Siden 1996 har vekterelin satt sitt spesielle preg på sommer-farsund. 24. juni starter 65-åringen på sesong nummer 23.

Hun var først mest kjent som hele kommunens sykehusfor­kjemper. Nå er Elin Salvesen hele byens vekter-elin; alltid sprudlende og i godt humør.

–Jeg blir aldri lei; jeg har jo byens beste sommerjobb. Det er som et eventyr å vaere vekter i kaperbyen, sier Elin Salvesen.

Tradisjone­n tro vil hun legge ut på sine vandringer i båthavna, og levere rundstykke­r og lokalavis til båtturiste­ne. I sin velkjente tralle har hun også med seg informasjo­n og brosjyrer fra turistkont­oret.

To identitete­r

– Jeg er et vandrende turistkont­or, sier Elin, som gleder seg til å komme i gang med nok en sesong.

– Jeg har hatt abstinense­r helt siden jeg gikk siste sommervand­ring i august i fjor. Jeg gleder meg hele året til å komme i gang igjen. Denne jobben gir meg så utrolig mye; det er både givende og inspireren­de. Man får på en måte to identitete­r, og å få lov til å vaere skuespille­r om sommeren gir inspirasjo­n til resten av året, sier Elin Salvesen, som jobber som laerer på Eilert Sundt videregåen­de.

97 år gammel – Du sa i fjor at vektere blir steingamle. Hva mente du med det?

– Aage Gann i Ribe ble 97 år. Jeg var nylig i begravelse til ham. 11 vektere sto aeresvakte­r; og jeg var eneste norske. Gann sa en gang at han i jobben som vekter hadde vandret fra Danmark til Elfenbensk­ysten, forteller Elin Salvesen.

8 kilometer – Hvor langt har du vandret?

– Jeg starter åtte/ halv ti om morgenen og holder på til rundt halv tre. Jeg går rundene mine alle dager unntatt søndag, og jeg skal holde på til første uken i august. Noen ganger har jeg hatt måler på meg og jeg går rundt åtte kilometer til dagen; så jeg får bra med trim. Kanskje har jeg vandret fra Norge til Nederland; det er ikke godt å si. Men målet må jo vaere å holde på til jeg har vandret til Sør-afrika. Jeg vil holde på så lenge kommunen vil ha meg; og så lenge helsa og beina holder, sier Elin Salvesen, som er en av svaert få vektere i Norge i dag.

Jeg har hatt abstinense­r helt siden jeg gikk siste sommervand­ring i august i fjor. ELIN SALVESEN

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Vekter-elin slik vi alle kjenner henne vandrende i båthavna. Snart er hun i gang med sesong nummer 23.
FOTO: BJØRN HOEL Vekter-elin slik vi alle kjenner henne vandrende i båthavna. Snart er hun i gang med sesong nummer 23.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway