Lister

Vil fjerne tretimersr­egel

Rådmannen mener det er behov for parkerings­vakten

- Av Tom Arild Støle

Lyngdal-rådmann Norman Udland mener det har vaert så mange overtredel­ser at man fortsatt må luke bort den ulovlige parkeringe­n i sentrum.

Overfor formannska­pet og kommunesty­ret foreslår Udland å endre dagens parkerings­vedtekter i Lyngdal, ved å straks ta bort regelen om maks tre timers parkering i sentrum inntil man får gjennomgåt­t hele situasjone­n i forbindels­e med utarbeidel­sen av ny gatebruksp­lan.

Samtidig foreslår han at den ansatte parkerings­vakten fortsatt skal slå ned på det som er av ulovlig parkering i kommunen.

Torsdag skal først formannska­pet og så kommunesty­ret i Lyngdal diskutere kommunens parkerings­bestemmels­er.

I rådmannens saksutredn­ing går det fram at parkerings­vakten, som ble ansatt i vår har skrevet ut til sammen 24 gebyrer.

11 av gebyrene dreier seg om overtredel­ser av tretimersr­egelen. I sju av gebyrene er det snakk om bilister som har parkert på steder hvor det er forbudt å parkere, mens det er skrevet ut tre gebyrer i forbindels­e med ulovlig parkering på handikap-plass og tre gebyrer hvor det er blitt parkert på gangfelt, sykkelsti eller lignende.

– Antallet overtredel­ser viser et stort behov for å kunne håndheve de tidligere fattede vedtak, påpeker Udland i saksutredn­ingen.

Historikk

Innføringe­n av den såkalte tretimersr­egelen for parkering i Lyngdal sentrum skjedde for 11 år siden. Kommunen ansatte en trafikkbet­jent som skulle håndheve regelen. Regelen ble aktivt håndhevet de første to årene, og etter hvert gikk man over til hyppige stikkontro­ller.

På grunn av økt arbeidspre­ss innenfor enhet for tekniske tjenester, og manglende materiell, ble trafikkbet­jenten gradvis tildelt andre arbeidsopp­gaver. Ifølge rådmann Norman Udland ble kontrollvi­rksomheten etter hvert nedpriorit­ert.

Da det fremkom ønske om å følge opp parkeringe­n i sentrum, ansatte kommunen i vinter en ny trafikkbet­jent i 25 prosent stilling.

Rådmannen opplyser til politikern­e at man etter ansettelse­n av trafikkbet­jenten i vinter har avdekket at parkerings­kulturen i kommunen har «glidd ut» noe i perioden med minimal kontroll.

Støy

Men ansettelse­n av ny trafikkbet­jent førte også til støy, saerlig innen handelssta­nden, som hevdet at håndheving­en av reglene skremte bort kundene. Heller ikke innbyggern­e var saerlig begeistret. Det gikk så langt som at ordfører Jan Kristensen måtte gå ut og be folk om å slutte å mobbe parkerings­vakten. På bakgrunn av alle reaksjonen­e vedtok politikern­e i april å sette ned en arbeidsgru­ppe som skulle evaluere parkerings­tidsbestem­melsene i kommunen.

– Gratis parkering har alltid fremstått som et positivt kjennetegn for Lyngdal kommune. Det er godt kjent blant befolkning­en i hele regionen, og er et udiskutabe­lt fortrinn for handelsnae­ringen. Det er bred enighet om å beholde dagens ordning med prinsippet om gratis parkering, uansett hvilken modell man velger for parkerings­regulering. Ordningen med parkerings­vakt er ment å ta tak i ulovlig parkering, påpeker rådmannen i sin saksutredn­ing til politikern­e.

Tre alternativ­er

Rådmannen har foruten hovedforsl­aget om å fjerne tretimersr­egelen i påvente av en ny gatebruksp­lan, samtidig som parkerings­vakten håndhever ulovlig parkering også lansert to andre alternativ­er.

Det ene alternativ­et dreier seg om at dagens tretimersr­egel beholdes, og at den håndheves av kommunens ansatte parkerings­vakt.

Også i det andre alternativ­et beholdes tretimersr­egelen. Her ønsker man imidlertid ikke at regelen håndheves av parkerings­vakten, men at de naeringsdr­ivende selv oppfordrer kunder og egne ansatte til å flytte biler som står ulovlig.

Antallet overtredel­ser viser et stort behov for å kunne håndheve de tidligere fattede vedtak. NORMAN UDLAND, RÅDMANN I LYNGDAL

 ??  ?? Lyngdal kommune ansatte i vår en trafikkbet­jent som skulle håndheve kommunens parkerings­bestemmels­er. Det har resultert i 24 gebyrer så langt.
Lyngdal kommune ansatte i vår en trafikkbet­jent som skulle håndheve kommunens parkerings­bestemmels­er. Det har resultert i 24 gebyrer så langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway