Lister

Triste nyheter fra Gaza

-

Det er grunnlegge­nde for alle som er opptatt av situasjone­n i Midtøsten at man tar innover seg de store tap av menneskeli­v som fant sted på Gaza forrige uke. Mandag 14. mai var demonstras­jonene ekstra voldsomme – og 60 personer måtte bøte med livet. Israel ble utpekt som den eneste og store syndebukke­n.

Det få synes å reflektere over, er at en stor del av ansvaret hviler på den islamistis­ke terrororga­nisasjonen Hamas. Denne sikret seg makten på Gaza-stripen ved å gjennomfør­e en voldelig, borgerkrig­slignenede aksjon i 2007.

Det er derfor uriktig når man i media får inntrykk av at det som foregår i Gaza er folkelige, spontane demonstras­joner som blir angrepet av en ond og aggressiv millitaerm­akt – Israel.

Under regimet på Gaza skjer der ingenting av større viktighet uten at Hamas har godkjent det.

Det er nok dessverre slik at Hamas gjerne vil ha så høye dødstall som mulig. Her er liten respekt for menneskeli­v.

På den måten har de mye til felles med sine terrorist-kollegaer, Den islamske stat, Boko Haram og Al Qaida.

Fremstilli­ngen av det som skjer ved grensegjer­det i Gaza stemmer ikke med virkelighe­ten. Det som skjer, er at en opphisset folkemengd­e på flere titusener prøver å ødelegge barrieren og ta seg inn i Israel.

Ved å tenne på bildekk gjøres de israelske soldatenes sikt dårlig.

I dekke av svart røyk kaster opprørene stein og presser seg fram med kjettingku­ttere for lage hull i gjerdet. Brannbombe­r benyttes også. Tre av dem som døde mandag, ble drept mens de plasserte ut en sprengladn­ing ved grensegjer­det.

Ifølge Vebjørn Selbekk, redaktør i avisen Dagen, uttalte den amerikansk­e Fn-ambassadør­en Nikke Haley at ingen land i FN ville ha akseptert denne type aktivitet på sine grenser. En rekke av Selbekks tanker er gjengitt i dette leserbreve­t.

Og for Kåre Willoch og Thorbjørn Jagland som har kommet med sterkt kritikk av Israel. La oss minne dem om at det er deres partier som er med og oppretthol­der abortloven som har tatt naermere 600. 000 menneskeli­v i vårt land. Turid Storøy-qvale

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway