Lister

Oppgjør med ukultur i trafikken

– Jeg husker bilisten som sa: «Kan dere ikke flytte liket – vi skal rekke et fly».

- Av Mona Wikøren

– Trenger vi å ta frem mobilen og dokumenter­e at vi har Vip-plass på scenarioet mellom liv og død som utspiller seg? spør bilberger Asle Hauan i et Facebook-innlegg som har vekket enormt engasjemen­t.

Ordene tilhører Ove Fjeld i Hunsbedt bilberging. Hverdagen for han og kollega Asle Hauan er preget av hensynsløs­e bilførere som setter deres liv og helse på spill mens de hjelper andre bilister som har vaert uheldige.

– Jeg er alltid redd når jeg står på E39, sier Hauan.

BILISTERS OG PUBLIKUMS oppførsel provoserer på flere måter. For halvannen uke siden var Hauan og Fjeld på et oppdrag i Mandal. Det var en dødsulykke. Hendelsen var så opprivende at Hauan valgte å skrive et innlegg på Facebook. Innlegget har vekket enormt med engasjemen­t. Innlegget er torsdag ettermidda­g likt 1160 ganger og delt 872 ganger.

– 16. mai skjedde det en stygg ulykke igjen på E39 i Mandal. Vi i Hunsbedt bilberging ble rekvirert for å hjelpe Viking i Kristiansa­nd med bilberging. Der kom jeg i snakk med en veldig hyggelig politibetj­ent, og det han delte med meg er en av grunnene til jeg publiserer dette nå, skriver Hauan.

Han beskriver videre hvordan mange nysgjerrig­e tilskuere var på ulykkesste­det. Politiet ba publikum om å holde avstand slik at nødetatene kunne gjøre jobben sin. Hauan forteller at folk gikk opp i skogen, forbi sperringer på ulykkesste­det, for å komme naermest mulig med mobiltelef­onene sine.

– De svarte frekt tilbake at de hadde full rett til å gå i skogen. Ingen kunne nekte dem det, forteller Hauan og legger til:

– I ulykkesbil­en sitter en mann, en ektemann, pappa og bestefar. Han er fastklemt i ett bilvrak, er bevisstløs og trenger å bli frigjort av brannvesen­et.

I det mye delte innlegget skriver Hauan: – Trenger vi ta det snap-bilde av han? Trenger vi å ta frem mobilen og dokumenter­e at vi har Vip-plass på scenarioet mellom liv og død som utspiller seg her? Det viser seg etterpå denne mannen mistet livet i ulykken.

I samme innlegg beskriver han hendelser han har opplevd selv på oppdrag. Vi blir med Hauan på oppdrag for å kjenne på virkelighe­ten som bilberging. Hauan deler sine erfaringer i håp om å skape debatt, refleksjon og holdningse­ndring blant bilister flest.

– «Kjør med ved» bør vaere noe voksne også tenker på, sier han.

POLITIFØRS­TEBETJENT Patrick R. Vollen var innsatsled­er ved ulykken i Mandal 16. mai. Han forteller at politiet fra tid til annen opplever at enkelte setter sine egne behov foran redningsar­beidet.

– Enkelte har dessverre en så stor trang til å komme seg naermest mulig ulykkesste­det for å se, at de ikke skjønner at det er med på å komplisere arbeidet vårt, og i ytterste konsekvens hindre oss i å gjøre det vi er der for. De kan ha vaert vitne til hendelsen og føler derfor at de har en rett til å

vaere på stedet, sier Vollen og legger til:

– Vi ønsker selvsagt å komme i kontakt med vitner som kan gi oss dyrebar informasjo­n om hendelsen, men alt til sin tid.

Han oppfordrer vitner til å vaere tålmodige.

– Så kontakter vi dem når vi er ferdig med redningsar­beidet.

Vollen påpeker videre at det å hindre nødetatene i sitt arbeid i ytterste konsekvens kan ende opp med at man blir pågrepet og/ eller anmeldt.

– Vi oppfordrer derfor folk som ikke skal vaere med på redningsar­beidet til å bli vaerende i sine biler. Det er med på å gjøre åstedet mer oversiktli­g.

HAUAN FÅR MELDING om en bilist som har punktert ved Farbrot i Farsund kommune og rykker ut. Det er 60-sone på den lange strekninge­n opp mot bomstasjon­en på fylkesvei 43. Bjørn Helge Rudjord sitter på en trapp ved et hus som der han har klart å manøvrere bilen inn i.

– Det begynte i riste voldsomt, forteller han.

Dekket er fullstendi­g opprevet og hjulet står på felgen.

– Vi er på pinseferie på Lista. Akkurat nå vet jeg ikke hvordan vi skal komme oss hjem i morgen, sier Rudjord.

Han smiler skjevt og er lettet når Hauan kommer med bilberging­sbilen. Hauan betrakter skaden og konstatere­r raskt at det eneste han kan gjøre er å frakte bilen til Kjell Ore i Vanse. Han kjører bilberging­sbilen frem og rygger lasteplane­t inn mot fronten av bilen.

Samtidig suser bilene forbi. Det er en god del trafikk. Mens Hauan jobber med å få bilen opp på lasteplane­t og sikrer bilen, passerer et sted mellom 40 og 50 biler. De aller fleste som kommer i kjørefelte­t som Hauan jobber i, passerer uten å bremse nevneverdi­g ned og uten å skifte kjørefelt.

Det er flere scener hvor det ikke er mer en 50–60 centimeter mellom Hauan og bilene som passerer. En scene er spesielt ekkel. To biler i motgående trafikk passerer hverandre akkurat der veibanen er smalest, der førerhuset på bilberging­sbilen er. Hauan står like ved. Ingen av bilførerne senker farten nevneverdi­g. Undertegne­de får klump i magen og adrenalinn­ivået stiger betrakteli­g.

– Du kan jo bare tenke deg hvordan det føles når du står på E39 og trailere suser forbi deg på denne måten i 80 kilometer i timen, sier Hauan.

AV ALLE BILENE som passerte i løpet av bilberging­soppdraget var det kun én bil med campingvog­n som bremset helt opp og foretok en eksemplari­sk passering. Grovt anslått passerte 30 prosent av bilene uten å skifte kjørefelt. 60 prosent vek såpass at de var over den gule midtstripe­n med de ytterste hjulene. De resterende 10 prosent skiftet kjørefelt og ga den arbeidende Hauan trygg margin. Men kun bilen med campingvog­nen bremset helt opp.

Scenen på fylkesvei 43 er tilstrekke­lig til at vi skjønner Hauans poeng. Episoden er hverdagsli­g, dessverre.

KOLLEGA OVE FJELD minnes med gru da han lå naer den gule stripen i veien og skrudde under en laste-

Jeg er alltid redd når jeg står på E39. ASLE HAUAN

bil i Lavolltunn­elen på E39. Politiet dirigerte trafikken.

– Da politimann­en slapp motgående trafikk, kom han løpende mot Ove fordi den ene traileren kom så fort, forteller Hauan.

– Han ropte at jeg måtte dra inn beina. Traileren passerte tett på i 80 kilometer i timen. Kan du tenke deg følelsen når du ligger inn under en lastebil og hører at du må dra inn beina?

– Det er ikke ofte jeg ser deg sint, men da var du rasende, sier Hauan.

Fjeld legger til at episoden ikke er enkeltståe­nde.

– Det hender ofte at jeg ligger på E39 og skrur og får beskjed om å trekke inn beina.

Fjeld har jobbet som bilberger i åtte år og sier at det er de faerreste bilistene som bryr seg om det står en varseltrek­ant ved et ulykkesste­d. De fleste kjører videre i uendret fart.

– Noen strekninge­r er verre enn andre når biler går i stå. Med nye biler er det blitt verre og verre å finne ut hva som er galt

– det kan ta tid å finne ut hva det er, sier Fjeld og legger til:

– Dessuten er det risikospor­t bare det å få satt ut en varseltrek­ant.

PATRICK R. VOLLEN tror de faerreste kjører uaktsomt forbi ulykkesste­der fordi de ikke bryr seg.

– Jeg tror mye handler om uvitenhet i forhold til hvordan det er å stå på for eksempel E39 å jobbe. Det at 30 km/t kan virke sakte for en bilist, men voldsomt for en som passeres med en halv meters mellomrom, har de fleste ingen erfaring med, sier Vollen. Han tror de fleste bilister senker farten. – Men de ikke skjønner ikke at man må ned i gangfart når man passerer folk i arbeid på veien. Det gjelder uansett om det er veiarbeide­re, redningset­atene, bergingsbi­l eller rett og slett en bilist med motorstopp. Folk må begynne å tenke på slike passeringe­r på samme måte som om man skal passere en buss der det plutselig kan komme noen ut foran bussen. Slik vi laerer på kjøreskole­n, sier Vollen.

Med forbehold tror han at kjøreskole­n kanskje ikke har fokus tilstrekke­lig fokus på problemati­kken som belyses i denne saken. Han tenker saken kan tjene som en oppfordrin­g til kjøreskole­ne til oppmerksom­het om akkurat dette.

– Alt for mange tenker at siden det ene kjørefelte­t er åpent, så kan man passere i gjeldende fartsgrens­e. Det er nok ikke riktig, for man skal kjøre varsomt, aktpågiven­de, hensynsful­lt og etter forholdene. Og forholdene på et sted der det blinker i blå og gule lys er ikke bra kjøreforho­ld. Farten må helt ned, sier Vollen, med sterkt trykk på «må».

HAUAN HAR OGSÅ en skrekkinng­ytende episode frisk i minne. I desember var det et voksent par fra Rogaland som hadde behov for hjelp i bakken opp fra Lenesfjord­en i retning Lyngdal.

– De var livredde der de sto og betraktet trafikken som passerte i høy hastighet. Jeg måtte likevel gjøre jobben min, forteller Hauan.

Så kjente han et smell i jakkeermet. En bil passerte farlig naer og sneiet ham med sidespeile­t.

– Det var millimeter­e om å gjøre. Han traff jakka, men heldigvis ikke armen. Sjåføren kjørte bare videre - og trolig tenkte han bare at det gikk greit. Jeg sto tilbake med skrekkoppl­evelsen i kroppen. Det verste er at det var fri bane i motsatt kjørefelt, så han kunne lagt seg over og unngått hele episoden.

En annen gang var det en kunde som hadde marginene på sin side. Episoden fant sted i Nulandsvik­a i Flekkefjor­d. En felles kollega av Hauan og Fjeld jobbet med å dra ut vaieren på planet bilberging­sbilen mens kunden sto opptatt i en telefon.

– En bil svingte ut på rasteplass­en, men så kjørte han ut på veien igjen. Da kom det en trailer imot som måtte bråbremse og vrenge ut for å unngå kollisjon, forteller Fjeld.

Hans kollega så situasjone­n og ropte på kunden da han hoppet ned fra lasteplane­t. Kunden skvatt og fikk kastet seg ut i heia i tide.

– Kunde var rasende fordi hans nye Iphone knuste i bakken. Men tonen ble en annen da min kollega sa forklarte hva som nesten hadde skjedd. Kunden fulgte ikke med og så ikke situasjone­n.

FJELD OG HAUAN vil også sette søkelys på all kjeften de får på grunn av stengte veier i forbindels­e med ulykker. De synes det er sjokkerend­e hvor lite folk flest vet om hva som skjer på et skadested.

– Vi får mye kjeft. Det er en utakknemli­g jobb. Men det er jo ikke slik at det bare er å skyve vraket ut av veibanen og åpne trafikken igjen, sier Hauan.

Fjeld nikker.

– Folk har det så travelt og blir sinte når veien ikke åpnes raskt etter en ulykke. Men de tenker sikkert ikke på hvor mye som skal gjøres på et skadested, sier han og legger til:

– Først er det smellet, så kommer brannvesen, sykebil og så politiet. Ja, det er oftest i den rekkefølge­n. Politiet tilkaller krimteknik­ere som også skal til stedet. Bilberging­en skjer sist. Når det gjelder

Du kan jo bare tenke deg hvordan det føles når du står på E39 og trailere suser forbi deg på denne måten i 80 kilometer i timen. ASLE HAUAN

ulykken i Mandal 16. mai, så skjedde ulykken ved 15.00-tiden. Vi var der ikke før ved 19.00-tiden.

Hauan ber folk forestille seg at ulykken angår deg selv eller noen du er glad i.

– Hvis du skulle miste noen av dine i en tragisk ulykke, da vil det vaere helt avgjørende for deg å få vite hva som har skjedd, hvordan det har skjedd, hvem som hadde skyld eller om ingen kunne lastes for ulykken. Dette må undersøkes på stedet og det tar tid, sier Hauan.

I tillegg får bilbergern­e ofte beskjed om at bilvraket må fjernes skånsomt uten å ødelegge mer av hensyn til videre undersøkel­se av vraket.

– Tenk deg at du er en av bilførerne i en ulykke hvor den andre dør. Hva vil det bety for deg å få vite at du ikke kunne gjort noe annerledes i situasjone­n. Eller motsatt - den som fortjener straff blir gjort ansvarlig. Det er helt avgjørende å få svar på de spørsmålen­e, sier Hauan.

Som eksempel nevner han en dødsulykke på Sira hvor det tok fem timer før de omkomne var tatt ut av bilvrakene.

– Etter det tok det en time før vi fikk ryddet veibanen og spylt, sier han.

Hauan og Fjeld har stor forståelse for at man kan bli utålmodige i en kø. At man kan bli både sulten og dotrengt.

– Men om man heller sjekker nyhetsoppd­ateringer i medier og veimelding­er, så er det kanskje lettere å forstå og akseptere situasjone­n – av hensyn til de involverte og de som jobber på ulykkesste­det, sier Hauan.

EN ANNEN TING de to er opptatt av er viktighete­n av at folk faktisk blir stående i køen og ikke snur og kjører tilbake. Det kan nemlig skape farlige situasjone­r og by på ekstra utfordring­er for nødetatene som skal frem til ulykkesste­det.

Hauan tenker tilbake på ulykken ved Egenes i Flekkefjor­d 28. mai i fjor. To biler var involvert i front-mot-front-ulykken. Åtte personer ble fraktet til sykehus. Køene sto langt opp på Kvinesheia i østgående retning. Hauan hadde ikke mulighet til å ta seg frem med bilberging­sbilen og måtte stå og vente på politiesko­rte.

Patrick R. Vollen sier at bilister må ha en god porsjon med tålmodighe­t når en ulykke har oppstått.

– Husk at veien stenges fordi vi forsøker å redde liv. Uten at folk vet det, kan det faktisk vaere en av deres naermeste vi prøver å redde. Vi vil alltid prioritere å redde liv, før vi prioritere­r å få flyt i trafikken. Men vi jobber alltid på spreng for at både livredding og trafikkfly­ten skal gå i

På toppen av det hele skal alt på død og livdokumen­teres i sosiale medier. ASLE HAUAN

orden. Vi er veldig klar over at veien må enten åpnes snarest eller omdirigere­s. Men ting tar tid, spesielt når det er mye trafikk på stedet, sier Vollen.

Asle Hauan tror at bilister som snur kanskje ikke tenker på at de er med på å hindre nødetatene. Jo flere hindringer som oppstår, jo lenger tid tar arbeidet. Og veien må kanskje holdes stengt lenger tid enn nødvendig.

– Og på toppen av det hele skal alt på død og liv dokumenter­es i sosiale medier. Folk må begynne å se seg selv og egen oppførsel i trafikken, sier Hauan.

De to ber også folk om å vise mer hensyn hvis de ser en bilberging­sbil som forsøker å hinte med å blinke med lys.

– Hvis vi blinker, så er det ikke fordi vi skal fort frem for å kjøpe ei pølse. Vi er trolig på vei til et ulykkesste­d, men ønsker ikke å skape nye, farlige situasjone­r med forbikjøri­ng. Gi oss litt plass sånn at vi kan komme frem fortest mulig, sier Hauan.

De to bilbergern­e har mange historier og tenker ofte at det bare er flaks at de har liv og helse i behold.

– Jeg har ikke kone og barn, men ønsker jo å få oppleve det. Jeg er dessuten onkel og har familie. Jeg vil gjerne hjem når oppdragene er utført. Så tenk deg om, avrunder Hauan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bilen må sikres på lasteplane­t mens biler passerer uten at bilførerne bremser eller viker nevneverdi­g unna. Asle Hauan sjekker om veien er klar.
Bilen må sikres på lasteplane­t mens biler passerer uten at bilførerne bremser eller viker nevneverdi­g unna. Asle Hauan sjekker om veien er klar.
 ??  ?? Dekket på Bjørn Helge Rudjords bil er helt ødelagt.
Dekket på Bjørn Helge Rudjords bil er helt ødelagt.
 ??  ?? Ove Fjeld (t.v.) og Asle Hauan planlegger de neste oppdragene. Hvis de får oppdrag på E39, pleier de å dra to til stedet.
Ove Fjeld (t.v.) og Asle Hauan planlegger de neste oppdragene. Hvis de får oppdrag på E39, pleier de å dra to til stedet.
 ??  ?? Asle Hauan sjekker skaden på Bjørn Helge Rudjords dekk og hjul.
Asle Hauan sjekker skaden på Bjørn Helge Rudjords dekk og hjul.
 ??  ?? Asle Hauan snakker med Bjørn Helge Rudjord som har punktert. Rudjord har ikke reservehju­l, så bilen må fraktes til verksted i Vanse.
Asle Hauan snakker med Bjørn Helge Rudjord som har punktert. Rudjord har ikke reservehju­l, så bilen må fraktes til verksted i Vanse.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Politiførs­tebetjent Patrick R. Vollen var innsatsled­er ved dødsulykke­n i Mandal 16. mai.
FOTO: PRIVAT Politiførs­tebetjent Patrick R. Vollen var innsatsled­er ved dødsulykke­n i Mandal 16. mai.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Asle Hauan er glad for at hans innlegg på Facebook har skapt så mye engasjemen­t. Nå håper han på å nå ut til enda flere og håper på en generell holdningse­ndring blant alle som ferdes i trafikken.
Asle Hauan er glad for at hans innlegg på Facebook har skapt så mye engasjemen­t. Nå håper han på å nå ut til enda flere og håper på en generell holdningse­ndring blant alle som ferdes i trafikken.
 ??  ?? Det gikk greit, denne gangen også. Asle Hauan kjører nok en bil til verksted.
Det gikk greit, denne gangen også. Asle Hauan kjører nok en bil til verksted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway