Lister

Omstridt skoleforsl­ag

Omstridt forslag legges ut på høring i Haegebosta­d

- Av Tom Arild Støle

Faerre trinn ved skolene i Haegebosta­d foreslås.

Trang økonomi kan tvinge Haegebosta­d kommune til å redusere antall trinn ved Kollemo skole og Eiken skule.

–Det er gjort endringer i inntektssy­stemet til kommunene i forbindels­e med kommuneref­ormen som gjør at vi får mindre å rutte med. Disse innsparing­sforslagen­e ville aldri ha kommet hvis ikke inntektssy­stemet hadde blitt endret, sier rådmann Ivan Sagebakken i Haegebosta­d til avisen Lister. –Så dette er prisen å betale for at Haegebosta­d valgte å ikke slå seg sammen med andre kommuner? – Det har jeg ikke sagt. Det er dine ord, svarer rådmannen.

Utredning

Et enstemmig kommunesty­re ba før jul i fjor administra­sjonen om å utrede hvor mye man ville spare på å gjøre endringer i kommunens skolestruk­tur.

Nå har administra­sjonen, i tett dialog med de ansatte ved skolene kommet fram til et forslag om å flytte trinn mellom Kollemo skole og Eiken skule. I dag har begge de to skolene, som ligger om lag 15 kilometer fra hverandre, sju trinn.

Rådmannens forslag går i realiteten ut på at man fra skolestart 2019 kun skal ha 1.-4. trinn ved den ene skolen og 5.7. trinn ved den andre skolen. Dette innebaerer også at det kun vil bli skolefriti­dsordning (SFO) ved den skolen som skal ha undervisni­ng for 1.-4. trinn.

– Vi har foreløpig ikke tatt stilling til hvilke av skolene som vil ha de ulike trinnene. Dette er noe vi må ta underveis i prosessen, sier Ivan Sagebakken.

Millionbel­øp

Ifølge rådmannen vil antallet klasser bli redusert fra 11 til sju. Netto årlig innsparing, når man tar høyde for økte skyssutgif­ter og utfordring­er knyttet til SFO, vil vaere på rett i overkant av 2,2 millioner kroner.

– Bakgrunnen for at denne saken kommer opp er at økonomien er stram, veldig stram. Dette er ikke et forslag som kommer opp fordi vi i utgangspun­ktet ønsker å endre på skolestruk­turen. Alle indikatore­r viser at vi driver kommunen effektivt fra før, men når inntektene fra staten minker, må vi gjøre grep, forklarer rådmannen.

Han understrek­er at skoleeleve­ne med forslaget om å flytte klassetrin­n mellom skolene fortsatt vil få et godt faglig tilbud.

– Men det er selvsagt en del støy knyttet til en slik sak. Jeg har naturligvi­s forståelse for at det vil vaere en del motstand mot dette, sier Sagebakken.

Informasjo­nsmøte

Mandag er det invitert til et informasjo­nsmøte i kommunesty­resalen i Haegebosta­d, der alle interesser­te kan komme for å høre rådmannen legge fram saken.

– Det vil bli en høringsrun­de til saken, med 10. juni som høringsfri­st. Deretter skal formannska­pet behandle saken 14. juni, før den går videre til kommunesty­ret 21. juni, opplyser rådmannen.

I tillegg til innsparing­en i skolen, er det allerede vedtatt å gjøre innsparing­er i andre enheter i kommunen på i alt 1,8 millioner kroner.

Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland (Sp) legger ikke skjul på at saken vekker stort engasjemen­t i kommunen.

– Hvis man lytter til stemningen i bygda, så vil nok de aller fleste si at de vil ha det som det er i dag. Den store frykten ligger jo i at en av bygdene skal bli skadeliden­de, og at man mister aktivitets­tilbud. Det viktigste nå er å vurdere denne saken med et åpent sinn. Det er ikke konkludert med noe som helst, sier hun.

Ordføreren medgir at det nye inntektssy­stemet gjør den økonomiske situasjone­n i kommunen svaert vanskelig.

 ??  ??
 ??  ?? Haegebosta­drådmann Ivan Sagebakken opplyser at det er 2,2 millioner kroner å spare på å ha 1.-4. trinn på den ene av kommunens to skoler, samt å kun ha 5.-7. trinn på den andre skolen.
Haegebosta­drådmann Ivan Sagebakken opplyser at det er 2,2 millioner kroner å spare på å ha 1.-4. trinn på den ene av kommunens to skoler, samt å kun ha 5.-7. trinn på den andre skolen.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Det er 94 elever på Eiken skule.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Det er 94 elever på Eiken skule.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Det er totalt 55 elever ved Kollemo skole.
FOTO: TORREY ENOKSEN Det er totalt 55 elever ved Kollemo skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway