Lister

Hurra for idrettsfes­tene!

Vi er inne i en stim av lokale idrettsfes­ter. Er det ikke fantastisk?

- Svein Morten Havaas Nyhetsreda­ktør

Torsdagens Tour des Fjords-arrangemen­t ble prikkfritt gjennomfør­t både i Farsund og Vanse, Kvinesdal og Flekkefjor­d. Alle steder rapportere­s det om folkefeste­r.

Til tross for ukurante tidspunkte­r – midt i skole- og arbeidstid – møtte folk opp i hopetall. Mange tok seg fri fra jobb – eller forskjøv lunsjpause­n et par timer – for å få med seg dette eventyret.

Skoler og barnehager tok utfordring­en fra kommunene og møtte opp i sentrum med norske flagg for å skape stemning og heie på proffsykli­stene.

Skepsisen, som jeg vet surret på enkelte laerervaer­elser i forkant, ble gjort til skamme. Så langt jeg vet er det ikke rapportert om noen uhell eller uheldige episoder som følge av arrangemen­tet. Man kunne selvsagt frykte å miste kontrollen på barna og de unge. Men det hele var såpass bra organisert med sperringer og flinke vakter at også dette gikk smertefrit­t. DET BLE en festdag. Tidenes beste maivaer i manns minne skapte selvsagt en perfekt ramme for arrangemen­tet. Ut fra vaeret var det nesten bare en fordel at det hele foregikk i arbeidstid­en. Det spørs om like mange hadde latt seg lokke vekk fra hagen eller stranda dersom det hadde foregått et par timer senere.

Sympatiske Edvald Boasson Hagen og de andre proffsykli­stene lot også til å storkose seg i Lister-regionen. Skjønt kos er vel ingen dekkende betegnelse for det å tråkke seg opp Kirkebakke­n i Farsund sentrum eller opp kleivene mot Ravnedalen i Herad. Denne etappen stod ikke tilbake for de tøffeste i Tour de France.

ARRANGØREN­E – både lokalt og sentralt – later til å vaere strålende fornøyd. Det har de all grunn til. For Farsund, Kvinesdal og Flekkefjor­d kommuner har selvsagt det å få vise seg fram fra sin aller beste side for millioner av Tv-seere en stor verdi. Markedsver­dien av et slikt opplegg kan ikke måles i penger.

– Med tanke på mediedekni­ng har Sørlandet aldri før fått en slik profilerin­g, hevdet den sørlandske koordinato­ren av arrangemen­tet, tidligere Start-back Tore Løvland til Faedreland­svennen før rittet.

Naermere hundre land fra alle verdens kontinente­r overførte nemlig etapperitt­et. Det er smått utrolig.

Hvorvidt de lokale kommunenes satsing på å få sykkelritt­et til Lister vil betale seg, er vanskelig å vite. Bare i Farsund ble det satt av 350.000 kroner til sykkelsirk­uset. Om turister og andre lar seg lokke av Tv-bildene er ikke saerlig målbart.

MEN VEL SÅ VIKTIG som denne profilerin­gen, er hva slike arrangemen­ter gjør med lokalbefol­kningen, vil jeg si. Det gjør noe med selvfølels­en vår. Vi blir enda stoltere over å bo på et vakkert sted når andre får sett det og skryter av det på TV.

Og når i tillegg barn og unge får utfolde seg med idrettsgle­de foran et tallrikt publikum – som under barneritte­t i Farsund sentrum torsdag – represente­rer også det viktige verdier for et lokalsamfu­nn.

Nettopp på det området har Listerkomm­unene – og ikke minst idrettslag­ene og frivilligh­eten her – vaert flinke de siste årene. Tenk bare på Lyngdal Cup og tilsvarend­e mindre turneringe­r i nabokommu-

nene, Sandmoro, Fra hav til hei og Farsund Maraton.

DE TO SISTNEVNTE arrangemen­tene gjennomfør­es i dag – etter alle solemerker også i strålende sommervaer. Kanskje blir det så fint at Listastren­dene og badeplasse­r i hele Lister-regionen blir en for sterk konkurrent?

Litt dumt er det også at arrangørko­rpsene ikke klarer å koordinere bedre. For det er sikkert noen som kunne tenke seg å delta begge steder. Og selv om det skjer i to forskjelli­ge kommuner, kan det jo også tenkes at de blir litt konkurrent­er også publikumsm­essig.

Uansett både tror og håper jeg på to nye idrettsfes­ter med solid publikumst­ilstrømnin­g og stor idrettsgle­de.

FARSUND MARATON er også en konkurrans­e for de som satser. Men først og fremst er det et breddearra­ngement som setter folkehelse og løping i fokus. Her skal man kunne sette seg egne mål og bli heiet fram av venner, familie og annet publikum. For noen blir kanskje bonusen å få navnet sitt lest opp av den tidligere Tv2-profilen Davy Wathne som er speaker? Her kan også de aller yngste utfolde seg på egne distanser - og med stolthet motta medalje etter vel gjennomfør­t løp.

Også Hav til hei er et lavterskel trimarrang­ement, selv om deltakerne også her setter seg mål. For mange er målet bare å fullføre løpet i sitt helt eget tempo. Og for flere av dem er det i seg selv en bragd.

Fellesnevn­eren for begge begivenhet­ene er glede over egen mestring - og engasjemen­t fra lokale arrangører for å tilrettele­gge for at andre skal lykkes.

ALL HONNØR til alle de frivillige som til sammen legger og har lagt ned tusenvis av dugnadstim­er for å tilrettele­gge for at andre skal få utfolde seg sportslig og kose seg sammen.

Jobben dere gjør bidrar til at våre lokalsamfu­nn blir bedre sted å bo på.

Hipp hurra for idrettsfes­tene!

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Tour des Fjords – her fra Kirkebakke­n i Farsund – ble en eneste stor festdag for Lister-kommunene. I dag er det nye idrettsfes­ter når Farsund Maraton og Hav til Hei i Kvinesdal arrangeres.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Tour des Fjords – her fra Kirkebakke­n i Farsund – ble en eneste stor festdag for Lister-kommunene. I dag er det nye idrettsfes­ter når Farsund Maraton og Hav til Hei i Kvinesdal arrangeres.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway