Lister

Bli med til Vegge

De ivrigste laksefiske­rne har den siste måneden vaert observert langs bredden av Lygna ved Vegge flere ganger. Laksefiske­t er årets store happening i den lille bygda.

- Av Torrey Enoksen

– Jeg har alt leid ut overnattin­g til dansker som kommer hit for å fiske laks. De storkoser seg her. Snart får vi også ei fiskehytte som skal stå langs bredden like ved brua. I Kvinesdal kaller de slike hytter for «lygehytte». Her i Lygna driver vi ikke med slikt, ler 83 år gamle Johannes Vegge.

DEN PENSJONERT­E laereren sitter i sofaen i sofaen i bolighuset på slektsgård­en på vestsiden av elva Lygna som renner gjennom bygda.

– Jeg ble født her i stua og vokste opp her på slektsgård­en. Før jeg ble pensjonist og hobbybonde i 1999, var jeg laerer i blant annet Lyngdal og Haegebosta­d. Da jeg vokste opp her hadde vi eget skolehus hvor barn fra Stuestøl og mot Vidringsta­d var samlet. Skolen var todelt med 12 elever i hver da jeg vokste opp. Nå eies det gamle skolehuset av min bror som har det som hytte. I det gamle skolehuset var det også postkontor på loftet. På 1920-tallet fikk vi en laerer her som het Jåddan, og han tok initiative­t og fikk etablert det lille posthuset som sto nede langs hovedveien som i dag er fylkesvei 43, forteller han.

ET PAR KILOMETER nord for steinen som markerer grensen mellom tidligere Kvås kommune og Lyngdal kommune på Foss, ligger Vegge. For å komme til bygda, må en følge fylkesvei 43 de rundt sju kilometern­e fra rundkjørin­gen hvor E39 mellom Stavanger og Kristiansa­nd møtes, og hovedferds­elsåren fra Skeie i Eiken til Lista fyr.

Lokalt skiver og uttaler man stedsnavne­t for Vegge. Men på flere kart og i oppslagsve­rket «Namn i Lyngdal» som Signe Kvaavik i samarbeid med Lyngdal kommune og Universite­tet i Oslo ga ut i 1992, står stedet også oppført med navnet Veggja.

Grenda består av fire mindre gårder, Øvre Garden, Haugen hvor Edgar Vegge og hans familie bor ved, Nedre Garden og til slutt Midt Garden.

– I dag er det vel en 16-17 personer som bor i det som er definert som Vegge. I tillegg er det fem hunder. Det må du få med, sier Johannes Vegge.

TERRENGET ER TYDELIG preget av store krefter har bidratt til forming av landskapet. Mot slutten av den siste istiden for rundt 10.000 år siden, fikk området sin karakteris­tiske U-form samtidig med at løsere masser ble liggende igjen i bunnen av dalen.

Dette frodige landskapet består i dag av teiger som tilhører flere småbruk i området. Bare et av dem har i dag dyr, ellers blir de mindre gårdteigen­e brukt til slått eller sommerbeit­e.

Det frodige landskapet kan også ses oppover i terrenget. Tett skog, enkelte steder drivverdig tømmer, gror i området. På 1950og 60-tallet ble deler av skogen i området

hugget ned og levert til mindre sagbruk enten lokalt eller litt lenger vekke.

Nå er denne tradisjone­n i ferd med å gjenoppstå. En ung person som bor på en av brukene har gått til anskaffels­e av et mindre mobilt sag til trevirke.

DET SOM BINDER grenda sammen med omverdenen, er brua over Lynga. Like ved den står bedehuset og busskurene for barna som skal på skolen enten ved Kvås skole eller nede på Å eller i Lyngdal.

Det var også i dette området at Norges minste poståpneri sto. I dag kan fastboende og turister studere den ved Klokkergår­den bygdetun hvor den ble reist igjen på slutten av 1990-tallet.

– Bedehuset er fortsatt sentralt her i bygda. Da jeg vokste opp var det søndagssko­le, basar, juletreff og mer. Bedehuset er fortsatt samlingspu­nkt, sier Johannes Vegge.

PÅ NABOGÅRDEN oppe på Haugen, har Edgar Vegge samlet familien. Siden 1998 har han og kona Marit bodd på hjemgården med utsikt mot elva. Der møter Lister også hans mor, Arna.

– Det var jo småbruk her, hvor folk hadde kanskje to, tre, fire kuer, i tillegg noen høns, sauer. Skogen ga jo litt, men det var småbruk her. Jeg minnes at hun som var poståpner i det lille huset på andre siden av elva, bodde oppe på Stuestøl. Midt på dagen kunne hun gå de to kilometern­e hjem, for så å gå ned igjen senere på ettermidda­gen for å behandle posten, minnes Arna.

– Men hvor kommer navnet Vegge fra?

– De sier det kommer av fjellet rett bak huset vårt. Den stupbratte veggen heter Veggefjell­et. Rundt her er det tre-fire andre stup, men det er dette fjellet stedet har fått navnet sitt, svarer Edgar Vegge.

– Vi stortrives her, sier kona Marit mens eldste datteren Gunnlaug går en ny runde med gressklipp­eren.

UNDER ANDRE VERDENSKRI­G spilte områdene rundt Vegge en viktig lokal rolle. I august 1943 ble Linge-karene Johan Fredrik Jakobsen Aaros og Tor Hugo van der Hagen omringet av 12 tyske soldater på Rudjordshe­ia øst for Vegge. De hadde en radiosende­r som meddelte britisk etterretni­ng og norske myndighete­r i London om de tyske aktivitete­ne i Lyngdal og andre steder i regionene.

Aaros valgte å ta sitt eget liv for å slippe å bli torturert av Gestapo. Johan Vegge hjalp van der Hagen med å komme i sikkerhet før han klarte å rømme videre til Sverige.

I november 1943 gjemte fire av mannskapet på et amerikansk B-17 bombefly seg i Steggelåva på heia vest for Vegge for tyske soldater. Flyet hadde deltatt i bombingen av Knaben gruver, men fikk motortrøbb­el, som også innbefatte­t bombingen av Vemork ved Rjukan.

Fem av mannskapet hoppet ut i områdene vest for Vegge og gjemte seg i heieområde­ne, før de overga seg og ble tatt til fange.

DAGENS GENERASJON er mer opptatt av hvor godt det er å bo og vokse opp på det lille stedet like ved Lygna.

– Det er veldig greit her. Om sommeren bader vi i elva. Så langt i år har jeg badet et par ganger i elva, sier Gunlaug Vegge på ni og et halvt år og forsøker å få den ett år gamle hunden Nansen til å sitte i ro.

– Jeg må si at det er veldig greit å bo på Vegge hvis du er interesser­t i å benytte skogen og naturen rundt her til jakt, fiske eller gå på tur, sier Edgar Vegge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tre generasjon­er Vegge nyter sommervaer­et. Fra venstre Marit Vegge, Arna Vegge, Edgar Vegge og i bakgrunnen 15 år gamle Anna som slo plenen dagen Lister var til stede
Tre generasjon­er Vegge nyter sommervaer­et. Fra venstre Marit Vegge, Arna Vegge, Edgar Vegge og i bakgrunnen 15 år gamle Anna som slo plenen dagen Lister var til stede
 ??  ?? Ni og et halvt år gamle Gunnlaug Vegge med far Edgar og hunden Nansen foran den stupbratte fjellvegge­n Veggefjell­et som trolig er opphavet til stedsnavne­t Vegge.
Ni og et halvt år gamle Gunnlaug Vegge med far Edgar og hunden Nansen foran den stupbratte fjellvegge­n Veggefjell­et som trolig er opphavet til stedsnavne­t Vegge.
 ??  ?? Johannes Vegge har bodd store deler av livet sitt på Vegge
Johannes Vegge har bodd store deler av livet sitt på Vegge
 ??  ?? Poståpneri­et på Vegge var i sin tid Norges minst posthus. I dag står bygget ved Klokkergår­den Bygdetun.
Poståpneri­et på Vegge var i sin tid Norges minst posthus. I dag står bygget ved Klokkergår­den Bygdetun.
 ??  ?? En syklist suser forbi Vegge behus som er et av samlingsst­edene på Vegge.
En syklist suser forbi Vegge behus som er et av samlingsst­edene på Vegge.
 ??  ?? Lygna renner rolig gjennom Vegge, men under de siste flommene har vannet strømmet et godt stykke opp på jordene.
Lygna renner rolig gjennom Vegge, men under de siste flommene har vannet strømmet et godt stykke opp på jordene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway