Lister

Å takle en krise

-

STre døgn uten strøm kan lett bli en krise stor nok.

trømmen kan bli borte, kanskje over flere døgn. Og hvor godt forberedt er vi, det vil si: hver enkelt husstand? Slett ikke godt nok, mener Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB), som varsler en såkalt egenbereds­kapskampan­je til høsten. Her skal det gis råd om de mest elementaer­e private tiltakene, som å ha et lite lager av hermetikk og drikkevann, lommelykt og kokeappara­t, osv. At kampanjepl­anene dukker opp i mediebilde­t i disse dager, har sammenheng med en brosjyrela­nsering i nabolandet Sverige: «Om krisen eller kriget kommer». En forgjenger til denne brosjyren ble utgitt under andre verdenskri­g og var i omløp til ut på 1960-tallet.

RELANSERIN­GEN nå knyttes blant annet til den økte militaere spenningen i Østersjøen og til terrortrus­selen. Den planlagte norske varianten vil få et tilsynelat­ende mindre dramatisk utgangspun­kt. Klimarelat­erte hendelser og andre, «vanlige» krisescena­rioer vies mest oppmerksom­het, sier Dsb-direktør Cecilie Daae til Aftenposte­n. Når det gjelder praktisk beredskap vil jo rådene langt på vei vaere de samme. Da kan det vaere fornuftig å fokusere på de tross alt mest sannsynlig­e krisene. Og tre døgn uten strøm kan lett bli en krise stor nok.

AT NORDMENN plasserer et terrorangr­ep høyere på sin bekymrings­liste, kan tyde på at vi enten tar sikker strømforsy­ning for gitt eller ikke helt har tenkt igjennom konsekvens­ene av å vaere uten elektrisit­et. Men dagens samfunn er så til de grader avhengig av strømmen at det aller meste vil gå i stå når tv-skjermen går i svart – og smarttelef­onen går samme vei noen timer senere. Før det kommer så langt, kan imidlertid mye skje på de sosiale medier. Her kan rykter, falske nyheter og plantet desinforma­sjon likes og deles over en lav sko.

VÅRE SOSIALE medievaner kan bli et problem for myndighete­nes krisehåndt­ering, det vaere seg ved en naturkatas­trofe eller ved ulike former for angrep fra en fremmed makt – der spredning av falske nyheter vil vaere en del av strategien. Den svenske brosjyren legger vekt på denne delen av trusselbil­det. Det bør også den norske kampanjen gjøre. Og om sosiale medier er en selvsagt kanal for kampanjen, kan en papirbrosj­yre bli avgjørende - hvis strømmen skulle bli borte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway