Lister

Løse kabler henger under bro

- Av Torrey Enoksen

Etter flommen 1. oktober 2017, ble festene til flere kabler som henger under en bro i Indre Skomrak revet av.

– Jeg oppdaget like etter at flommen som rant gjennom kanalen her i fjor høst at det hang kabler ned, sier Sigurd Myhre.

Myhre kontaktet Lyngdal kommune først, men etter som veien som ligger på broen er en fylkesvei, er det Vest-agder fylkeskomm­une som eier og drifter broen.

På den nordre siden av broen, like ved et fem etasjers leilighets­bygg som ble tatt i bruk for få år siden, henger to store kabler i løse luften. Festene som holdt kablene inntil broen er tydelig slitt av som følge av stor vannføring i bekken som renner fra Bergeslett­a med utløp i Rosfjorden.

Kanalen i dette området er ikke mer enn tre meter bred. Når det er store mengder vann i kanalen, slik som ved fjorårets 200-års flom som rammet Lyngdal og en rekke andre streder i regionen, fungerer broen naermest som en flaskehals.

– Med tanke på byggingen av helsehuset og diskusjone­ne om hva som skal gjøres med denne og andre kanaler, er det viktig at noe gjøres for å få unna flomvannet, mener Myhre.

Myhre er helt sikker på at det ikke er strømkable­r som henger under broen. Det han derimot frykter er at det er telekommun­ikasjonska­bler.

Den senere tiden har Myhre vaert i kontakt med både Vestagder fylkeskomm­une og Statens vegvesen. Vest-agder fylkeskomm­une mener de ikke har noen eierforhol­d til kablene.

I en e-post til Myhre, skriver Jack Sylte i Statens vegvesen at det er foretatt en inspeksjon. Ut fra det som kom frem på befaringen er det mange eldre og nyere kabler som henger.

– Det er en god blanding, men ingenting som tilhører eller er registrert på oss, skriver Sylte i vedlikehol­dsavdeling­en svaret til Myhre..

Han er hoderysten­de til hvordan kabler som kan ha viktige samfunnsfu­nksjoner, ikke er blitt ettersett og i verste fall skadet av vannmassen­e som har strømmet gjennom kanalen.

– Er det ingen offentlige etater i Norge som har kontroll over hvor strøm, internett og telefonika­baler henger? spør Sigurd Myhre.

 ?? FOTO: SIGURD MYHRE ?? Under fylkesveib­roen ved Indre Skomrak, er flere kabler som har hengt under en bro blitt revet løs som følge av flom. Sigurd Myhre frykter kommunikas­jon og andre tjenester i kablene kan bli ødelagt dersom feilene ikke utbedres.
FOTO: SIGURD MYHRE Under fylkesveib­roen ved Indre Skomrak, er flere kabler som har hengt under en bro blitt revet løs som følge av flom. Sigurd Myhre frykter kommunikas­jon og andre tjenester i kablene kan bli ødelagt dersom feilene ikke utbedres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway