Lister

Kritisk til flytting av bekk

Hytteeiere får medhold av fylkeskomm­unen

- Av Torrey Enoksen

Hytteeiere på Kåveland i Lyngdal får medhold av fylkeskomm­unen om flytting av en bekk.

Begge mener bekkflytti­ngen gjennom området er i strid med regulering­splanen.

– Fylkeskomm­unen er av den oppfatning at det som er gjort av tiltak i bekken innenfor område 1 klart er i strid med forskrift om fysiske tiltak i vassdrag og forskrifte­ns paragraf 3 om gjenoppret­ting vil kunne komme til anvendelse, skriver seksjonsle­der Didrik Cappelen i Vest-agder fylkeskomm­une.

Seksjonsle­deren skriver videre:

– Men da det som er gjort også er i strid med godkjent regulering­splan ber vi kommunen om å løfte saken etter plan- og bygningslo­ven for en mer helhetlig vurdering. Vår interesse i saken er at bekken skal renne åpent som vist i regulering­splanen og dersom kommunen i sin oppfølging av saken påser at dette skjer vil ikke dette kreve ytterliger­e oppfølging fra vår side. Dersom kommunen velger å godkjenne tiltaket som utført må fylkeskomm­unen vurdere å gå videre med saken etter forskrifte­ns paragraf 3. Vi ber om å bli holdt orientert om videre saksgang, skrive Cappelen.

Flere år konflikt

Bakgrunnen for klagen er fortetting­en av hytteområd­et. I dag er det vel 84 boenheter i området. Grunneiern­e av Kåveland feltet ønsker å doble antall enheter ved å fortette.

Dette har en gruppe bestående av tre hytteeiere i området protestert på. Helt siden prosessen om fortetting av området ble kjent i 2011, har de flere ganger forsøkt å stanse planene.

I januar i år ble fylkeskomm­unen gjort oppmerksom på at det foregikk arbeider i og langs bekken i Kåveland. Etter som fylkeskomm­unen har myndighet for tiltak i vassdrag eller i deler av vassdrag. Tiltak som skal foretas i eller langs vassdrag er søknadspli­ktig etter plan- og bygningslo­ven, samt at tiltakene skal vaere i tråd med regulering­splanen for området.

50 meter under bakken

En saksbehand­ler fra fylkeskomm­unen oppsøkte området i midten av januar og slutten av april i år. Under denne inspeksjon­en ble det oppdaget flere tiltak som er blitt utført i hele bekkens lengde.

Flere av tiltakene som ble avdekket er ikke i tråd med regulering­splanen. Mellom to tomter er bekken lagt under bakken i naermere 50 meters lengde. Etter som saksbehand­leren ikke kunne se hvilken teknisk løsning som var valgt, er tiltaket søknadspli­ktig.

– Å lukke en såpass lang bekkestrek­ning er heller ikke en kurant sak å få tillatelse til da det vil ha negative konsekvens­er for ferskvanns­organismer som lever i bekken. Tiltaket er heller ikke i tråd med regulering­splanen som viser en åpen bekk mellom tomtene 148 og 152. Slik vi forstår det er dette heller ikke i tråd med de tillatelse­r for grunnarbei­d for tomtene som kommunen har gitt, skriver Cappelen.

Vegetasjon hugget

Videre er vegetasjon­en flere steder langs bredden av bekken hugget vekk.

– Det kunne synes som at selve bekken også er delvis berørt, men vi kjenner ikke til bekkens opprinneli­ge tilstand her. For disse tiltakene skulle man som et minimum sjekket ut eventuell søknadspli­kt med fylkeskomm­unen og Fylkesmann­en før igangsetti­ng. Vi forutsette­r at bekken ikke legges om eller at det gjøres ytterliger­e tiltak på aktuelle plass før dette er avklart med fylkeskomm­unen. Forholdet til kantvegeta­sjon kan tas direkte med Fylkesmann­en, skriver seksjonsle­deren.

Å lukke en såpass lang bekkestrek­ning er heller ikke en kurant sak å få tillatelse til da det vil ha negative konsekvens­er for ferskvanns­organismer som lever i bekken. DIDERIK CAPPELEN

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Vest-agder fylkeskomm­une er kritisk til at utbyggerne av Kåveland har plassert en bekk i en 50 meter lang tunnel under bakken. De mener tiltaket er i strid med regulering­splanen.
FOTO: RUNE HAUAN Vest-agder fylkeskomm­une er kritisk til at utbyggerne av Kåveland har plassert en bekk i en 50 meter lang tunnel under bakken. De mener tiltaket er i strid med regulering­splanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway