Lister

– Vi er kjempeforn­øyde

Delt ansvar for Polen-turer

- Av Torrey Enoksen

Foreldrere­presentant­er Anne Marit Verdal og Torhild Thomassen begynte nesten å grine etter torsdagens Polen-vedtak.

Kommunesty­ret gikk nemlig inn for at kommunen blir med og arrangerer skoletur til Polen også i 2019.

–Dette var fantastisk! Vi er kjempeforn­øyde, sier Thomassen.

Gratisprin­sippet

9. mars fikk mange foreldre og elever i dagens 8. klasse ved Lyngdal ungdomssko­le frokosten i halsen da de åpnet avisen og leste at rådmannen ikke ville godta at kommunen gjennom ungdomssko­len skulle finansiere og vaere ansvarlig for den årlige turen for ungdomssko­lene til Polen.

Mange trodde det var en aprilsnarr på forskudd. Da de oppdaget realiteten­e om at kommunen, som er eier av skolen, ikke kan kreve å få dekket utgifter av foreldrene eller foresatte til dekking av utgifter til undervisni­ngsmaterie­ll, transport i skoletiden og mer, fikk pipen en annen lyd.

Stort engasjemen­t

Etter det Lister forstår, har engasjemen­tet blant foreldrene til de aktuelle ungdommene som høsten 2019 vil gå i tiendeklas­se, vaert stor.

Det foreldrene, sammen med skolen og kommunen har kommet frem til, er at skoleturen for tiendeklas­singene arrangeres i skoletiden, og at kommunen står som arrangør. Foreldrene skal ta ansvar for å samle inn så mye penger som mulig. De innsamlede midlene skal fordeles likt mellom alle elevene.

Viktig laerdom

Lyngdal kommune vil dekke mellomlegg­et mellom det som blir samlet inn og de reelle kostnadene for turen.

Både Verdal og Thomassen mener skoleturen til Auschwitz er den viktigste skoleturen ungdommene bør få med seg. Ikke minst få oppleve på naert hold restene etter grusomhete­ne der nazistene drepte opp i mot sju millioner jøder under den andre verdenskri­g.

– Jeg brenner for at turen med de Hvite bussene til Auschwitz blir gjennomfør­t. Jeg har selv deltatt på den, og det betyr så uendelig mye. Da vi reiste ned var guttene tøffe og fortalte nazivitser. Men da de kom ned og fikk sett sko som sto utstilt, hår fra en av ovnene, og alt det grusomme som var der, da skjønte de at dette som hadde skjedd i konsentras­jonsleiren­e var virkelig. Jeg brenner så for at ungdommene skal få oppleve dette. Opplevelse­n der nede har påvirket meg, og det vil påvirke dem, sier Verdal.

Jeg har selv deltatt på den, og det betyr så uendelig mye. ANNE MARIT VERDAL

 ??  ??
 ??  ?? Anne Marit Verdal og Torhild Thomassen smilte lettet da kommunesty­ret i Lyngdal enstemmig besluttet at skolen skal ta ansvar for tur til Auschwitz i 2019, mot at foreldrene samler inn så mye penger som mulig.
Anne Marit Verdal og Torhild Thomassen smilte lettet da kommunesty­ret i Lyngdal enstemmig besluttet at skolen skal ta ansvar for tur til Auschwitz i 2019, mot at foreldrene samler inn så mye penger som mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway