Lister

Nå kan utbygginge­n starte

Kommunen overtar også ansvaret for kanalen over Bergeslett­a

- Av Torrey Enoksen

Mandag formiddag kan det fysiske arbeidet på tomten for nye Lyngdal helsesente­r starte opp.

Det er klart etter at et enstemmig kommunesty­re torsdag godkjente regulering­splanen for plassering av helsesente­ret på Bergeslett­a.

Samtidig ga et samlet kommunesty­re sin tilslutnin­g til flytting av kanalen som i dag renner gjennom den 30 mål store området. Dermed kan ordfører Jan Kristensen mandag invitere eldreminis­ter Åse Michaelsen til den offisielle markeringe­n av byggestart på tomten.

Enighet

Det som nok fikk humøret til å stige noen ekstra hakk hos både politikern­e og tilhørerne, var at kommunen har inngått enighet med grunneiern­e om at kommunen vil overta hele drifts og vedlikehol­dsansvaret for den rundt to kilometer lange hovedkanal­en fra Bergeheia og ned til Rosfjordsa­nden.

Dermed er en flere år lang sak som har pågått i Lista jordskifte­rett for Rosfjordsl­etta avsluttet.

Tar ansvar

Nå starter arbeidet med både å bygge en ny kanal forbi helsesente­ret, men også sørge for at de store vannmengde­ne fra tilstøtend­e kanaler kan samles i denne kanalen og føres ut i fjorden.

Med fare for mer uvaer, og en grunnvanns­tand under Bergeslett­a som etter stormen i fjor høst kun var 80 centimeter under bakken, innrømte ordføreren at det var viktig å få i land en avtale.

– Vi må ta fellesansv­aret for vedlikehol­det av alle kanalene. Dette mener jeg er samfunnsme­ssig. Vi skal i gang med jordskifte­sak på Bergsaker, sier ordfører Kristensen.

Koble bekker

Arbeidet ned den nye kanalen som skal legges i en bue rundt Lyngdal helsesente­r, starter umiddelbar­t. Fylkesmann­en har bedt om at den gamle og den nye kanalen skal slås sammen i perioden juni til utgangen av september, slik at gytefisk kan trekke opp i bekken og gyte.

Innen høsten i år har entreprenø­ren Kruse Smith også varslet stans av paeling ned til grunnfjell­et. Dette vil også bidra til at fisk som gyter vil få bedre forhold.

Det som skaper spørsmål er om bekken har kapasitet til å svelge unna de enorme vannmengde­ne,

Frps Mikal Stene viste til at det i en rapport står at kommunen skal ha ansvaret for kanalen ned til Åvitslands­veien. Han mener det er viktig at kommunen tar vedlikehol­dsansvaret på hele kanalen helt ned til sjøen.

Vi må ta fellesansv­aret for vedlikehol­det av alle kanalene. Dette mener jeg er samfunnsme­ssig. JAN KRISTENSEN

 ?? FOTO: 3RW ARKITEKTER/NORD ARCHITECTS C ?? Slik ser en for seg det nye helsesente­ret.
FOTO: 3RW ARKITEKTER/NORD ARCHITECTS C Slik ser en for seg det nye helsesente­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway