Lister

En lykkens dag

Du skal ha en porsjon flaks eller i det minste tålmodighe­t for å få tak i levende sjøkreps. Når du finner dem, er det lykkedagen din.

-

Ferske sjøkreps kan det virke som restaurant­ene har enerett på – men slik er det ikke. Noen fiskebutik­ker med skjell på brøstet tar inn kreps når det er noe tilgjengel­ig, eller på kundens bestilling. Ikke undervurde­r muligheten­e til å få akkurat det du ønsker hvis du bestiller et par dager i forveien. Anbefales sterkt!

AV GAMMEL VANE kokes mye av sjøkrepsen om bord i båtene eller på bakkjøkken­et i fiskebutik­kene. Ikke et vondt ord om nykokt sjøkreps, men seriøst: Det er hundre ganger bedre å tilberede dem fra rå tilstand.

Grillede skalldyr generelt, penslet med gla’ smør (hvitløk, sitron og smør), gjør alle gjestene og hele nabolaget skrubbsult­ne og lett surrete bare av lukten som brer seg fra grillen. Smaken av kreps og andre skalldyr forsterkes kraftig ved grilling, på linje med for eksempel løk. Koker man en løk i vann, smaker den jo ingenting. Steker man samme løken gyllenbrun i litt smør, er vi smaksmessi­g i en helt annen dimensjon.

Når man tusler gatelangs på kveldstid i Sør-europas kystbyer, kjenner man ofte en uimotståel­ig duft fra kjøkkenet. Den stammer i de fleste tilfeller fra grillet sjømat. Både gambas (kjempereke­r), reker, skjell, blekksprut, kreps og hummer går selvfølgel­ig rett på kullgrille­n. Ikke oppi vann!

DET ER IKKE BARE sjøkrepskj­øttet og smøret som gir smak, men også kullet og skallet. Kull er naermest et eget fag i seg selv. Nå selges det mer og mer kull av «restaurant­kvalitet», som er oppdelt i større klumper, smaker mer og totalt sett er bedre enn det flisete kullet eller de prosessert­e brikettene man bruker hjemme. Det tar litt mer tid å fyre opp det gode kullet, til gjengjeld holder det seg varmt og glødende lengre! Skallet blir litt svidd under grillingen, da produseres det røyk som setter en uimotståel­ig smak på kjøttet.

Det er alltid godt med noe sprøtt i et måltid. Den rollen tar grillet spiralloff eller skiver av bagett lett. Noe grønt skal vi også ha. I disse dager er det nesten en selvfølge at man bruker norske asparges til all grillmat. Lett tilgjengel­ig, lett å lage og kjempelett å like. De passer rett og slett til alt, som frua sa om de nye skoa.

 ?? FOTO: FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? Bare duften av grillede sjøkreps er nok til å lokke fram sult og sydenstemn­ing.
FOTO: FOTO: CARL MARTIN NORDBY Bare duften av grillede sjøkreps er nok til å lokke fram sult og sydenstemn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway