Lister

Velbalanse­rt fra Wairarapa

Pinot Gris-viner trenger ikke vaere fra Alsace for å smake herlig.

- Av Knut-espen Misje / NTB

Ukas rett har klassiske smaker og er meget vinvennlig. Grillede sjøkreps, smør, estragon og asparges er en opplagt invitasjon til å åpne en ungdommeli­g, konsentrer­t og velbalanse­rt hvitvin. Vi velger en Pinot Gris-vin fra regionen Wairarapa på New Zealand, som siden 1970-tallet har utviklet seg til å bli en spennende produsent av høykvalite­tsviner.

VINMARKENE ligger helt sør på den nordligste av de to øyene, ikke langt fra landets hovedstad Wellington. Regionen er ikke akkurat en storprodus­ent, arealet plantet med vinstokker utgjør bare beskjedne 3 prosent av New Zealands vinmarker og kun 1 prosent av landets totale vinproduks­jon. Området er nok mest kjent for produksjon av meget gode rødviner laget av Pinot Noir, men har også vist godt potensial for aromatiske hvite druer som Riesling og Pinot Gris. Wairarapa er inndelt i tre subregione­r: Martinboro­ugh, Masterton og Gladstone.

Pinot Gris er en drue som nok er mest kjent fra det franske området Alsace, men som også kan gi glimrende resultater på New Zealand. Paddy Bortwick har produsert vin i Gladstone siden 1985, og er kjent for å lage viner av god kvalitet.

BORTHWICK VINEYARD Pinot Gris 2016 (varenr. 8078901, kr 185,00, butikkateg­ori 6) er delvis gjaeret og lagret i eikefat og ståltank. Vinen er aromatisk, og druens eksotiske fruktighet kombineres med toner av nøtter og smør som passer retten godt. I munnen er vinen tørr, med balansert syre og god konsentras­jon, en behagelig fedme og smak av moden, sødmefull frukt som passer de delikate og søte sjøkrepsen­e. Vinen og retten løfter hverandre gjennom hele smakskurve­n, og det hele rundes av med en behagelig ettersmak. Denne vinen bør drikkes innenfor de tre neste årene mens den har sin ungdommeli­ge frisket i behold.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway