Lister

Hån fra heiagjeng

-

Onsdag startet straffesak­en mot en Lister-mann i 70-årene. Han er tiltalt etter straffelov­ens paragraf 304 for seksuell handling med barn under 16 år. Alle de fornaermed­e i saken har tilknytnin­g til asylmottak, og tiltalte har en lederrolle ved mottaket.

De tre første dagene har for det meste gått med til avspilling av politifork­laringene til de åtte fornaermed­e jentene, med påfølgende oppfølging­sspørsmål til mannen som sitter på tiltaleben­ken.

MAN KAN mene mangt og meget om tiltaltes forklaring­er i retten. Men han opptrer i alle fall rolig og behersket. Det samme kan ikke sies om alle medlemmene i den lille fanklubben hans, som følger saken fra publikumsp­lass.

Allerede på åpningsdag­en av hovedforha­ndlingene, etter at dommeren hadde klubbet for pause og forsvunnet ut av rettssalen, reiste en av tilhørerne seg og skjelte ut aktorat og bistandsad­vokat. Samme mann sendte oss et debattinnl­egg, der han går i forsvar for tiltalte. Innlegget kan du lese i dagens avis.

ENKELTE VIL reagere på at vi trykker et slikt leserbrev. Jeg forstår de som mener det er upassende og forstyrren­de for rettsprose­ssen. Men etter å ha veid dette opp mot prinsippen­e om åpenhet og ytringsfri­het, har jeg tvilt meg frem til at det er riktig å publisere innlegget. Med den risiko at spaltene også må åpnes for synspunkte­r fra den andre siden.

Anklagene går først og fremst på kyssing, klemming og beføling av barn. Retten vil måtte vurdere om tiltaltes handlinger, som han til en viss grad erkjenner, har vaert av en slik karakter at de rammes av straffelov­en.

MITT HOVEDPOENG med å trykke leserinnle­gget, er å vise at det faktisk finnes flere i miljøet rundt den tiltalte som tydeligvis deler hans vurderinge­r av hva som er greit å gjøre mot barn. Hvis det er slik at et helt miljø aksepterer slike handlinger, så må det frem i lyset. Og hva er vel da bedre enn at tiltaltes sympatisør­er selv blottstill­er seg i avisens spalter?

Utenfor dagligvare­butikken på Gåseholmen der jeg pleier å handle lunsj, står det et par trebenker og et bord. Her satt tiltalte med sin lille tilhengers­kare i en rettspause onsdag formiddag. Galgenhumo­r er normalt en fin ting. Men jeg må innrømme at det var smått absurd å observere det lille følget. De lo og smilte, som om de skulle vaere i et hageselska­p.

Inne i rettssalen er stemningen en annen. Vår reporter som dekker saken, har stadig fått hånlige blikk og nedsettend­e kommentare­r fra enkelte tilhørere. Heiagjenge­n setter sitt preg på selve rettssaken. Men den vil heldigvis ikke kunne påvirke dommen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway