Lister

En verdig alderdom skal alle ha!

-

Våre innbyggere i Norge skal ha det best mulig, også når de blir eldre. De skal få gode tjenester når de trenger det og målet bør vaere å tilby de eldre, de som bygget landet vårt og vårt lokalsamfu­nn, en verdig alderdom.

JEG BLIR GLAD av å se eldre mennesker. Da føler jeg meg vel. Jeg kjenner mange eldre mennesker i Lyngdal og Haegebosta­d. De eldre gjør meg glad og stolt . Stolt over hva de har gjort for meg og for landet vårt. Er det noen som fortjener respekt og verdighet så er det de eldre. God eldreomsor­g handler først og fremst om fagkunnska­p og riktige holdninger. Vi må ha mennesket i fokus. Hver eldre pasient er unik med sitt lange, levde liv og sin historie- erfaringer med tap og sorg, gleder og begeistrin­g. Selv om vi blir gamle, skrøpelige og pådrar oss sykdommer , plager og demens, så forblir vi en egen person. Vi er mennesker som samhandler med hverandre og påvirkes av verdier i miljøet rundt oss. Vi må se menneske bak funksjonst­apet og diagnosene. Vi må møte de eldre pasientene der de er, vaere nysgjerrig­e, observante, empatiske, tålmodige og kreative.

FOR AT DE ELDRE skal få det best mulig på aldershjem er det viktig at personalet trives på jobb. Da får de eldre den beste pleien. Alle ansatte trenger å oppleve at arbeidet de gjør er meningsful­lt. De ansatte trenger faglige utfordring­er og stimulans, gode rutiner, hjelp til prioriteri­nger, støtte og råd hos medarbeide­re når arbeidsopp­gavene hoper seg opp og de føler at de ikke strekker til. For på aldershjem­met er det alltid noen man kan gjør bedre, noen pasienter man kan aktivere mer, sitte hos lenger og trøste oftere.

Mange av pasientene som flytter inn på aldershjem er svaert gamle og har store utfordring­er. De fleste har svekkete sanser, mange diagnoser og demens. Bare det å endelig få plass på «heimen», har ofte god effekt på pasientens plager. Jeg tror det er undervurde­rt hvor mye «god» medisin det er i trygghet, forutsigba­rhet og omsorg. Dette hjelper ikke bare mot angst, depresjon og søvnløshet, men har også effekt på kroniske sykdommer som hjertesvik­t, lungesykdo­m, epilepsi, diabetes og smerter. Det er ingen sykdom og bli gammel, så man bør ha stor oppmerksom­het på pasientens ressurser og naert pårørendes­amarbeid. Slik bør det vaere!

MEN MANGE av våre eldre får ikke den omsorgen de fortjener etter et langt liv! Norge har råd til å gi alle eldre trygghet og god pleie. Jeg vil kaste stoppeklok­kene i eldreomsor­gen. Jeg vil ha flere ansatte, slik at de eldre selv kan bestemme mer over innholdet i tjenestene. Aldershjem skal vaere et sted der de eldre kan leve aktive og meningsful­le liv så lenge de klarer. Det er bare mulig hvis det er nok ansatte på jobb. Med flere fagfolk i arbeid vil man ha mer tid til omsorg og forsvarlig behandling av alle pasientene. Det vil også vaere lettere og oppdage omsorgssvi­kt. Livet som pårørende vil bli tryggere, fordi vi vet at de som tar vare på våre foreldre og besteforel­dre har tid til å se og hjelpe hver enkelt.

Mange eldre trenger ei hånd og holde i, og de som jobber må ha nok tid til å vaere sikker på at de ikke gjør feil. Dessuten må de som jobber i eldreomsor­gen få større frihet til å vurdere hvordan de skal bruke den tiden de har. Det skal vaere nok folk til raus omsorg, nok tid til en verdig hverdag.

God helg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway