Lister

Oppskrifte­r fra vedko

- Av Snefrid Abrahamsen

I flere årbøker har Spind historiela­g gjengitt oppskrifte­r fra den gamle kokeboka til Nelly Theisen.

Nelly Theisen var født på Rødland i 1895, og bodde der hele sitt liv til hun døde i 1979. Oppskrifte­ne hun sirlig har nedtegnet i den linjerte boka si, kan vi regne med at hun har samlet fra familie, venner og naboer i den naermeste omegn.

DERFOR er denne boka, som vi har fått låne av hennes datter, Dagny Theisen, et verdifullt bidrag til ettertiden. Den gir oss viktig innsikt i hva slags mat som ble servert for 100 år siden i Spind. Oppskrifte­ne består av ingrediens­er som fantes i alle hus på den tiden, i tillegg til enkelte retter laget av sesongbeto­nte råvarer.

Vi må ha i mente at all maten på den tiden ble laget på vedkomfyr eller i skorsteins­ovn, og siden begge deler har kommet på banen igjen i flere hus og hytter, blir oppskrifte­ne også av interesse for eierne av slike klenodier. Vi andre kan bare skru på bryterne, uten bekymringe­r om å oppnå riktig steketempe­ratur. Og når vi setter i gang kjøkkenmas­kinen for å røre smør og sukker hvitt og glatt, kan vi sende en tanke til våre formødre, om hvor krevende den jobben må ha vaert for dem, med bare en håndvisp eller tresleiv til hjelp.

I ÅRBOK 2013 hadde vi valgt to oppskrifte­r på brødpuddin­g. Det er en dessert som vekker minner hos mange, men er svaert sjelden å se på bordet i dag. Boka til Nelly bød på to forskjelli­ge oppskrifte­r, og vi valgte å ta med begge, da de har litt forskjelli­ge ingrediens­er, konsistens og smak. Begge puddingene ble testet ut – og falt i god smak – på et møte i årbokkomit­een.

Begge puddingene serveres lunkne, med lunken, rød saus. Til prøvesmaki­ngen ble det brukt saus av ripssaft. Det var nok den saften som var mest brukt, for det var den folk flest hadde i kjeller og spiskammer­s.

Nelly hadde også skrevet ned en oppskrift på eplekake, som stekes i vannbad (Årbok 2016).

Kaken, som ble laget til Årbokas redaksjons­medlemmer for prøvesmaki­ng, ble stekt på 180 grader i halvannen time. Det må innrømmes at bringebaer­syltetøyet ble glemt under prøvebakin­gen, uten at det synes å ha noen innvirknin­g på resultatet. Det ble brukt ca. en halv liter eplemos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway