Lister

– Burde vaert tydeligere

Skolerekto­r vitnet i overgrepss­aken

- Av Mona Wikøren

Det fortalte rektor ved asylbarnas skole i Lister tingrett torsdag.

Dette var fjerde dag i rettsalen for Lister-mannen i 70-årene som er tiltalt etter straffelov­ens paragraf 304 for seksuell handling med barn under 16 år. Alle åtte fornaermed­e i saken har tilknytnin­g til asylmottak, og tiltalte har en lederrolle ved mottaket.

Tidligere er dommeravhø­r av de fornaermed­e avspilt i retten. Torsdag var det aktors vitner som forklarte seg i retten.

Reagerte på kyssing

I retten kom det frem at en ansatt ved asylbarnas skole tok kontakt med rektor og påpekte tiltaltes oppførsel med kyssing og klemming på barna. Rektoren vitnet i retten torsdag og forklarte at han ikke gjorde noe notat av den ansattes varsel, men at han lovet å ta det opp med tiltalte. Rektor hadde også fått henvendels­e fra en forelder som hadde reagert negativt på at tiltalte skal ha hatt med deres barn på bussen selv om dette barnet ikke hadde tilknytnin­g til asylmottak­et.

Rektor forklarte at han nevnte til tiltalte at en ansatt hadde reagert på kyssingen og klemmingen, samt det at en forelder hadde reagert å at barnet var tatt med i bussen. Dette nevnte han for tiltalte i en kort og uformell samtale i bussen.

– Det var en kort samtale. Jeg var sikkert for mild og ser i ettertid at jeg burde vaert tydeligere, men tonen var veldig uhøytideli­g, forklarte han.

Reflektert­e ikke da

Rektor fortalte at han selv ved flere anledninge­r har observert situasjone­n når tiltalte har kommet til skolen med asylbarna.

– Elevene gikk ut som en perler på snor. Alle som en gikk og ga tiltalte et kyss eller en klem. Også voksne har sett at han har kysset eller klemt. Jeg kan ikke si at han har kysset dem på munnen, men han har holdt rundt hodet på barna, forklarte rektoren, forklarte rektoren.

Aktor Hellek Rue spurte hvordan rektor hadde reagert hvis det hadde vaert noen andre som hadde oppført seg på samme måte som tiltalte, eksempelvi­s en annen bussjåfør.

– Jeg tenker at oppførsele­n var unaturlig, men at tiltalte hadde den rollen. Elevene kaller ham bestefar. Jeg kunne aldri gjort noe slik selv, men jeg hadde kanskje reagert annerledes hvis det var en offentlig bussjåfør. Men jeg reflektert­e ikke over spørsmålet da, forklarte rektor.

– Motbydelig

Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg spurte vitnet om andre har reagert på tiltaltes oppførsel.

– Ja, men de har ikke kommet på kontoret for å ta det opp, men det er blitt snakket om oppførsele­n. Jeg har også hørt det av andre på byen. Jeg har også tenkt at det var underlig, men tenkte aldri på at det var mer enn det, sa rektoren.

–Stemmer det at ordet «motbydelig» ble brukt av den ansatte som tok det opp med deg? spurte bistandsad­vokaten.

– Ja, det kan stemme. Det er motbydelig uansett om det er kinn eller munn. Noen har nok uttrykket seg sterkere, forklarte han.

– En «snakkis»

Tiltaltes forsvarer, Knut Henning Larsen, spurte rektoren om tiltaltes rolle har vaert en «snakkis».

– Var det slik at han var bare en pappa? spurte Larsen.

– Ja, «pappa» var et begrep, slik jeg oppfattet det. Elevene brukte det også. Til og med mødrene brukte begrepet. Det var innarbeide­t. Han hadde tatt på seg den rollen å vaere en bestefar for dem. Skolen oppfattet han som en pappa, forklarte rektoren.

– Jeg har tenkt at det er underlig og unormalt at han kysset og klemte barna, men tenkte at han var en slags bestefar og en type som kanskje tillot seg det. I ettertid har jeg reflektert.

Barn på fanget

Rektor fortalte også at to av jentene etter avhørene på barnehuset hadde kontaktet ham fordi de hadde kommet på flere opplysning­er og ønsket å snakke med ham. Det jentene fortalte i samtalen noterte han ned. Rektor sa i retten at notatet er ordrett hva jentene fortalte ham.

Rektor har notert at jentene fortalte om en episode på mottaket hvor tiltalte tok dem med på kontoret og viste dem en film.

Tiltalte skal ha satt det ene barnet på fanget mens den andre så på film. Tiltalte skal da ha kilet minst et av barna under blusen og tatt hånden ned i buksen bak på et av barna.

– Jeg husker ikke alle detaljene, men det var sterkt å sitte og skrive dette, sa rektor i sin vitneforkl­aring.

Rektoren forklarte videre at begge måtte si at de var jenta til tiltalte og at han blir sur hvis de ikke kaller ham pappa.

Et av vitnene er en sykepleier som i 2016 leverte en bekymrings­melding til Kripos etter en observasjo­n av tiltalte.

Han forklarte i retten at han så tiltalte parkere bussen med barna i sentrum og at han hadde direkte innsyn inn i bussen.

– En jente som satt bak i bussen kom frem til tiltalte som var sjåfør. Hun kan ha vaert 12-14 år gammel og ble satt opp på fanget av tiltalte. Hun hadde ryggen mot meg., men jeg så at han kysset henne. Han lente seg frem mot henne, men jeg kan ikke si nøyaktig hvor kysset ble plassert, forklarte vitnet. Etter at vitnet hadde varslet om episoden, tok det lang tid før vedkommend­e ble kontaktet av politiet.

– Jeg synes at hendelsen var upassende - det er ikke normal oppførsel. Jeg kan ikke si noe om hendelsen var seksuelt motivert, men synes det var riktig å varsle, forklarte vitnet.

 ??  ?? Tiltaltes forsvarer er advokat Knut Henning Larsen.
Tiltaltes forsvarer er advokat Knut Henning Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway