Lister

Feda søndagssko­le jubilerer

- Av Svein Morten Havaas

Førstkomme­nde lørdag ettermidda­g blir det stor markering av at Feda søndagssko­le er 140 år.

– Det blir skikkelig bursdagsfe­st for store og små på Huset. Ikke bare innendørs, men hoppeslott og leker og ulike aktivitete­r for barna utendørs. Og så kommer selveste Gulliver, opplyser Anders Mathias Larsen på vegne av arrangøren­e.

GRETHE Rafoss Jensen og Christa Van Den Hooven Maat, som i dag er ledere for søndagssko­len, vil sammen med en hel gjeng sørger for mye godt program, salg av pølser og selvsagt servering av stor, gratis bursdagska­ke. Søndagssko­lens kretsleder Grethe Askekjaer kommer og skal holde tale. Og Feda skolekorps skal vaere med å skape feststemni­ng.

Det er rigget til en hel utstilling av gammelt materiell fra søndagssko­len tilbake til 40 tallet og fremover. Det blir vist bilder og vi får se en film med intervju om hvordan det var å gå på søndagssko­len på 1950- og 60-tallet. Og så blir det anledning til å gi en gave til søndagssko­learbeidet.

– Tidligere søndagssko­lelaerere kommer og det er flott om alle som i en eller annen periode har vaert med på søndagssko­len blir med. De fleste har et forhold til søndagssko­len. Men ellers er dette en fest for alle, fra hele distriktet, også de som bare er nysgjerrig­e, opplyser Anders Mathias Larsen.

DET ER EN FLOTT historie som feires. Ifølge festskrift­et fra 1952 «Kirken og Bygda» skrevet av Hans Olav Tønnessen, var det det Elisabeth Fedde, diakonisse­n som er den mest kjente fedabuen i Amerika, som startet søndagssko­len på Feda sommeren 1878.

Siden gikk det noen år før Simon Johan Briseid tok opp arbeidet igjen. Han holdt søndagssko­le i sin egen stue for guttene, det samme gjorde Anne Severine Seland for jentene.

Senere ble de samlet og holdt til i lillesalen på Feda bedehus. Simon Johan Briseid holdt på i 35 år og det var ikke få av bygdas barn som fikk glede av hans formidling av evangeliet og alle de bibelske fortelling­ene. Da helsa begynte å svikte utfordret han sin 17 år gamle barnebarn Torleiv Briseid om å overta. Han var søndagssko­lelaerer i over 50 år.

I 1935 begynte også Gabriel Hansen. Med sin fantastisk­e fortellere­vne og sangglede har han fått formidle de bibelske fortelling­ene fra Abraham til Jesus og har satt dype og varige spor i mange barnesinn. Han holdt på til 1992.

Det er også mange andre, som på ulikt vis, trofast har stått på i søndagssko­learbeidet til denne dag. Også andre steder i gamle Feda kommune ble det innimellom drevet søndagssko­le. På Opofte startet de i 1925 og holdt på til 1997. Og på Frøytland var det også i mange år søndagssko­le.

– Det blir en flott ettermidda­g på Huset, og festen og markeringe­n vil sikkert inspirere til fortsatt innsats i nye 140 år, sier Anders Mathias Larsen.

Det blir skikkelig bursdagsfe­st for store og små på Huset. ANDERS MATHIAS LARSEN

 ?? FOTO: OVE LARSEN ?? Her er gruppa som inviterer til 140 års jubileumsf­est for Feda søndagssko­le. Lederen Christa Van Den Hooven Maat nederst til venstre.
FOTO: OVE LARSEN Her er gruppa som inviterer til 140 års jubileumsf­est for Feda søndagssko­le. Lederen Christa Van Den Hooven Maat nederst til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway