Lister

Uti vår forgifta hage

- Jenny Rolness, Dyrenes Røst

Hagen skal vaere et sted med vekst og liv. Men giftbruk kan i stedet føre til et kretsløp av død.

Årlig brukes naermere 150 tonn sprøytemid­ler i norske hager og omtrent det dobbelte i landbruket. Mange av disse midlene kan forurense vann, luft og jord og dessuten skade helsa vår.

Bruken av plantevern­middelet Roundup har økt med 300 prosent de siste 20 årene. Det internasjo­nale byrået for kreftforsk­ning (IARC), som ligger under verdens helseorgan­isasjon, publiserte i 2015 en vurdering der de konkludert­e med at gyfosat, det aktive stoffet i Roundup, trolig er kreftfremk­allende. Ny kunnskap viser også at glyfosat inneholder hormonfors­tyrrende stoffer. Til tross for at det er omstridt har EU likevel forlenget godkjennel­sen av produktet.

Sprøytemid­ler dreper både artene de er tiltenkt og de som hageeierne ønsker å beholde. Forgiftes bladblus drepes samtidig marihøner, gulløye, blomsterfl­uer og andre arter som lever av bladlus. Sprøytes blomster, baerhager og frukttraer med gift drepes bier, humler og sommerfugl­er som bestøver plantene. Drepes iberiasneg­ler med gift, drepes også de sneglearte­ne som spiser iberiasneg­lens egg. Sneglemidd­elet Nemaslug som er mye brukt og som deles ut av hagelag og kommuner, tar også livet av leopardsne­glen iberiasneg­lens fiende.

Utryddes insekter og snegler i en hage fortrenges samtidig de som livnaerer seg på dem – som fugler, pinnsvin, frosker og padder. I verste fall forgiftes også de til døde. Ubalansen dette skaper medfører økt bruk av sprøytemid­ler og en akselereri­ng av skadevirkn­ingene.

Det finnes mange nyttige tips om hvordan man kan få frodige hage- og nyttevekst­er uten bruk av gift, ved hjelp av samplantin­g, tildekking, styrking av plantenes motstandsk­raft, og selvfølgel­ig med toleranse for at alle arter har sin plass i et økosystem.

Arter som er kunstig innført bør vi laere oss å leve med, og heller legge til rette for deres naturlige fiender fremfor å drive en kjemisk og kynisk krigføring som også rammer andre arter. Forskning tyder på at også virvelløse dyr har smerteføle­lse – tenk på det neste gang du klipper en iberiasneg­le i to eller strør salt over den!

Hver dag utryddes mellom 50 og 150 arter. Giftbruk i hager og landbruk er medvirkend­e til denne prosessen. Sprøytemid­lenes skadevirkn­inger har vaert tydelige i mange år; bier, humler, marihøner og sommerfugl­er er blitt sjeldne gjester i hagene våre. Forsvinner insektene vil det bli dramatisk for alt liv på jorda. Så ta vare på de små livene i hagen –de er viktige og de har livets rett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway