Lister

Norske sjøfolk må tilbake på norske skip

-

Tiårene etter andre verdenskri­gen var en stor opptur for norsk skipsfart. Norske sjøfolk var på alle hav og i alle havner. Slik er det ikke lengre. Norsk skipsfart trenger i følge naeringen selv 10.000 sjøfolk i løpet av de neste årene, men norsk ungdom er redde for å utdanne seg til jobber de frykter vil bli utflagget til utlendinge­r. Demokraten­e mener derfor at skipsfarte­n må gi så gode rammebetin­gelser at det igjen kan ansettes norske sjøfolk på norske skip.

En gang i tiden var Norge en stormakt innen skipsfart. Norske skip med dyktige norske sjøfolk satte preg på havner over hele verden. Under Andre verdenskri­g ytet den norske flåten et viktig bidrag til de alliertes seier. På 80-tallet ble det opprettet et norsk skipsregis­ter, NIS, som gav rederiene mulighet til å seile under norsk flagg, men med utenlandsk besetning.

Resultatet var gitt på forhånd: Norske sjømenn og kvinner i utenriks skipsfart ble utkonkurre­rt og satt på land. Dette var dypt tragisk for Norge som sjøfartsna­sjon. Det er ikke bare arbeidspla­ssene i utenriks sjøfart som er truet. Regjeringe­n endret med virkning fra 1. januar 2005 utlendings­forskrifte­n slik at det ble gjort unntak for krav om arbeidstil­latelse for utenlandsk­e sjøfolk på skip i fart mellom norske havner.

For meg og Demokraten­e er kampen for å beholde norske ansatte på skip som seiler mellom norske havner, på ferger som anløper Norge, og ikke minst i olje- og gassvirkso­mheten utenfor norskekyst­en meget viktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway