Lister

Behovet for teleslynge­utstyr og høyttalere må tas på alvor

BRIT FJELLDAL I LESERINNLE­GG PÅ

-

Om to år vil én million nordmenn vaere hørselshem­met. I dag er det drøyt 200.000 personer som bruker høreappara­t. Selv om tilrettele­gging med teleslynge i publikumsb­ygg er lovpålagt, opplever hørselshem­mede ofte at det likevel mangler teleslynge­utstyr eller at det ikke fungerer. Hørselshem­mede kan fortelle om skuffende og frustreren­de opplevelse­r på teater, i kulturhus og på ulike arrangemen­ter i kirken, fordi de ikke hører det som blir formidlet. Dårlig lyd og akustikk forringer opplevelse­n, og mange hørselshem­mede unnlater å dra på slike arrangemen­ter, etter gang på gang å ha opplevd dårlig tilrettele­gging. Passivitet, sosial isolasjon og dårlig psykisk helse blir for mange en ødeleggend­e konsekvens.

I tillegg stenges mange hørselshem­mede ute fra deltakelse i politisk liv på grunn av manglende tilrettele­gging i kommunesty­resalen eller fordi videooverf­øringen fra kommunesty­remøtet ikke er tekstet. Det er et demokratis­k problem at en så stor gruppe risikerer å bli utestengt fra politisk liv. Behovet for teleslynge­utstyr og høyttalere må tas på alvor.

HLF (Hørselshem­medes Landsforbu­nd) oppfordrer alle kommuner og eiere av publikumsb­ygg til å sørge for å ha fungerende høyttaler- og teleslynge­anlegg, eventuelt annen lydoverfør­ing. Det er veldig viktig at utstyret sjekkes regelmessi­g, at det alltid tas i bruk under møter, arrangemen­ter osv. og at alle ansatte kjenner til utstyret og kan bruke det.

God tilrettele­gging gjør at hørselshem­mede kan benytte seg av kulturtilb­ud og delta aktivt i samfunnet, noe som er positivt for den enkelte, men også for samfunnet som helhet. Bruk teleslynge!

Brit Fjelldal, leder, HLF Farsund Haegebosta­d og Lyngdal hørselslag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway