Lister

Syklet seg til topps

Benjamin (12) skal represente­re Norge i Budapest

- Av Martine Kile Søyland

Av 40.000 deltakere var det Benjamin Eiken (12) som imponerte størst og sikret seg førsteplas­s i NAFS «Sikker på sykkel».

Hvert år inviterer NAF alle skoler i Norge til å delta i «Sikker på sykkel», en konkurrans­e for elever i alderen 10–12 år. Konkurrans­en er et tiltak for å oppfordre barn til å sykle mer og bli trygge trafikante­r. Siden arrangemen­tet ble avholdt for første gang i 2003, har over 310.000 barn deltatt.

Vant landsfinal­en

Det arrangeres i første omgang lokale prøver på skolene. Herfra går den beste jenta og den beste gutten videre til distriktsf­inale.

– Benjamin var i Mandal for tre uker siden, hvor han gjorde det best, forklarer Tom Eiken. For de fire beste gikk turen til Eidsvoll og landsfinal­e 9. juni.

–Det var skikkelig gøy. Jeg er glad i å sykle, og gjør det mye på fritiden, sier Benjamin Eiken, som vant gutteklass­en og dermed også en splitter ny sykkel.

Teori vanskeligs­t

Det er en rekke elementer deltakerne må mestre, blant annet balanse, fritt blikk og teori om skilt og regler. Av øvelsene var det blant annet langsom sykling i smalt felt, plankekjør­ing, vending og slålomsykl­ing.

– Hva var det vanskeligs­te?

–Det var nok teorispørs­målene.

Fra landsfinal­en kommer de to beste guttene og de to beste jentene videre til Europafina­len. I september går turen derfor til Budapest for far og sønn Eiken, hvor Benjamin skal represente­re NAF og Norge. Her deltar rundt 25 europeiske land.

– Benjamins mål var vel egentlig bare å komme til landsfinal­en, forteller den stolte faren, som imidlertid ikke har noe imot en tur til Ungarn.

–Jeg gleder meg veldig! Jeg har aldri vaert i Budapest før, sier sønnen.

– Godt tiltak

Pappa Tom Eiken roser Eiken Skule for at de inkluderer «Sikker på sykkel» som en del av skoleplane­n sin.

– Det er helt frivillig om man ønsker å delta. At de velger å støtte opp et så godt tiltak synes jeg er flott, for det er ikke alle som gjør det, sier han.

Laerer ved Eiken Skule, Marianne Hobbesland Hauge, forklarer at «Sikker på sykkel» er en fast del av et obligatori­sk årlig opplegg.

– Hvert år setter vi av en hel dag til dette. Da er Nullvisjon­en på besøk, ambulansen og politiet kommer og forteller, elevene får en innføring i førstehjel­p og vi har kontroll av syklene til elevene, i tillegg til sykkelkonk­urransen selvsagt.

Det var skikkelig gøy. BENJAMIN EIKEN

 ?? FOTO: TOM EIKEN ?? Benjamin Eiken (12) (t.v) skal sammen med denne gjengen represente­re NAF og Norge i Budapest.
FOTO: TOM EIKEN Benjamin Eiken (12) (t.v) skal sammen med denne gjengen represente­re NAF og Norge i Budapest.
 ?? FOTO: TOM EIKEN ?? Som vinner av gutteklass­en fikk Benjamin Eiken (12) både pokal, diplom og en splitter ny sykkel.
FOTO: TOM EIKEN Som vinner av gutteklass­en fikk Benjamin Eiken (12) både pokal, diplom og en splitter ny sykkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway