Lister

Praktfull Pinot Noir

- Av Knut-espen Misje / NTB

New Zealand, mest kjent for aromatiske hvitviner på Sauvignon Blanc, heiser også den røde fanen med stil.

Ukas rett peker i retning av en god italiensk rødvin eller et vellaget lyst øl. Et spennende alternativ er en Pinot Noir fra New Zealand, som er en av Vinmonopol­ets nyheter.

NEW ZEALAND har forbausend­e mange soltimer i forhold til breddegrad­en, og vinmarkene i Martinboro­ugh egner seg godt for modning av røde druetyper. Ettersom nettene er relativt kjølige, har vinene et friskt aromabilde og en god syrestrukt­ur. Kombinert med modne tanniner og sjenerøs fruktighet kan resultatet bli praktfullt. Produsente­n Palliser høstet sine første druer i Martinboro­ugh i 1989 og tilhører pionerene i denne regionen, som står for en veldig liten andel av landets totale vinproduks­jon. Pallisers 72 hektar med vinmarker er hovedsakel­ig beplantet med Pinot Noir og Sauvignon Blanc, og produsente­n har høstet en haug med utmerkelse­r for vinene sine.

PALLISER Pencarrow Pinot Noir 2016 (varenr. 8107101, kr 251,00, butikkateg­ori 6) er en erketypisk Martinboro­ugh Pinot Noir og passer som hånd i hanske til ukens rett. Vinen har et aromabilde dominert av solmodne røde baer med innslag av urter, lakris og diskret eik. I munnen har den god fylde og frukt som er nydelig til det delikate svinekjøtt­et og den myke polentaen. Tanniner i vinen mykner i møtet med rettens proteinstr­uktur, og rettens smaker løftes fram i møtet med vinen.

Server vinen lett avkjølt (13 til 15 grader) i et glass med vid, tulipanfor­met klokke.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway