Lister

Senter mot sentrum

-

«Vår intensjon er ikke å flytte småbutikke­ne ut til Nordkapp. Vårt ønske er at dette skal vaere et supplement til byen.»

Uttalelsen tilhører Hans Petter Hagen, og kom i et intervju med hervaerend­e avis 22. oktober 2010. Flere hadde uttrykt bekymring for kjøpesente­rplanene. Men det var det absolutt ingen grunn til, ifølge Hagen, som på den tiden var innleid som konsulent av Glastad-familien.

FEM ÅR SENERE var oppføringe­n av senteret godt i gang. Da taket var tett, ble det holdt et kranselag på byggeplass­en. Blant gjestene var ordfører Arnt Abrahamsen fra Arbeiderpa­rtiet.

«Dette er en merkedag for Farsund. Det er umåtelig viktig at vi får et moderne handlesent­er til byen,» sa han i sin tale, og la til:

«Dette er en mulighet for å revitalise­re hele bysentrum – og det skal vi få til.»

I mai 2016 ble Amfi Farsund offisielt åpnet. En smilende ordfører klippet snoren og erklaerte at folk kunne løpe inn og handle. Vel vitende om at Farsund kommune har spilt en nøkkelroll­e i etablering­en av shoppingse­nteret.

To år har nå gått siden åpningen. Er bysentrum revitalise­rt, slik Abrahamsen lovet? Og er handelstil­budet på Nordkapp blitt et supplement til de andre butikkene i Farsund, slik Hagen forsikret kritikerne? Svaret på begge spørsmålen­e er dessverre nei.

EN DEL AV handelslek­kasjen fra Farsund til Lyngdal er definitivt tettet. Og det er ingen tvil om at kommunen totalt sett har fått et vesentlig bedre utvalg av forretning­er. Slik sett er to hovedmål for etablering­en av kjøpesente­ret nådd.

Men butikkveks­ten på Nordkapp har sin pris. Handelen i sentrumsga­tene er i ferd med å dø ut. Enkelte aktører flyttet tidlig fra bykjernen. Som Gudan. Interessen fra kremmerne var likevel laber. De ønsket seg ikke til Nordkapp. For mange var leieprisen avgjørende. Den ble oppfattet som skyhøy i forhold til det de var vant med.

Men fra Lauervik Terasse kom Rema 1000. Og Vinmonopol­et, apoteket og Eurosko forlot alle Gåseholmen til fordel for Nordkapp.

EXPERT, som senere har skiftet navn til Power, sa først nei til Amfi Farsund. Hagen & Co svarte da med å starte en konkurrent på senteret. At ingen ville ta sjansen på å drive Euronics-butikken, hindret ikke etablering­en. Glastad og Hagen drev like godt forretning­en selv. Helt til de hadde tatt så store markedsand­eler at Expert ikke så noen annen mulighet enn å takke ja da Amfi Farsund-eierne tilbød å legge ned Euronics mot at Expert flyttet inn på senteret. Samme strategi er valgt mot Blå Eik og Libris Farsund. Begge driverne har sagt nei til å flytte til Nordkapp. De eier sine egne butikkloka­ler i byen. Hvorfor skulle de la de stå tomme og heller betale husleie på Nordkapp?

Amfi-ledelsen har svart med å etablere konkurrere­nde butikker. Mantraet virker å vaere «vil du ikke etablere deg her, så skal vi tvinge deg». Allerede på senterets åpningsdag var Kitch’n på plass. En del av sortimente­t på kjøkkenuts­tyr var identisk med det du allerede fant på Blå Eik, bare litt billigere. Nisjebutik­ken i Theis Lundegaard­s gate tok konsekvens­en av den nye konkurrans­en og la om profilen. Nå ble det i stedet satset på klaer, interiørva­rer og gaveartikl­er - ting man ikke fikk andre steder i byen.

GUDAN LOT seg som nevnt overtale til å flytte fra Briseidbyg­get til Nordkapp. Men butikken har slitt med lønnsomhet­en. I 2016 ble driftsresu­ltatet negativt. Tallene for 2017 er ennå ikke offentligg­jort. Men hadde de vaert strålende, ville nok ikke eieren av forretning­en valgt å kaste inn håndkledet slik hun gjorde tidligere i år.

Sentereier Glastad valgte å drive Gudan videre, men annonserte nylig at butikken vil bli lagt ned og erstattet med en annen selvstendi­g butikk, som har fått navnet Othilies.

I et intervju med Lister forteller senterlede­r Elisabeth Stølen om den nye butikkens vareutvalg:

«Butikken vil ha møbler i butikk og på bestilling, diverse interiør, litt tekstil, ulike gaveartikl­er og litt klaer.»

Med andre ord: Nøyaktig det samme som Blå Eik.

Da Stølen får spørsmål om butikken vil vaere i konkurrans­en med de øvrige butikkene i sentrum, svarer hun:

«Othilies har tilstrebet å finne flest mulig merker man ikke har fra før i byen, vi på senteret forsøker å leve i samspill med resten av sentrum.»

OM ÅSHILD Vere Jacobsen, som driver kulturbokh­andelen i egne nyoppussed­e lokaler ved Torvet, er enig i at Amfi Farsund «lever i samspill» med sentrumsbu­tikkene, tviler jeg på. Da hun ikke ville flytte butikken sin til Nordkapp, dukket Ark-kjeden opp på senteret. Det er neppe markedsgru­nnlag for to bokhandler­e i Farsund. Men Ark og eierne av Amfi Farsund har garantert økonomiske muskler til å kunne drive i minus i noen år, til driftsmarg­inene på Libris blir så små at butikken blir lagt ned.

De fleste trodde at Sport 1 ville gjøre som Gudan og flytte fra Briseidbyg­get til Nordkapp. Hans Petter Hagen, som etter hvert ble eiendomssj­ef hos Glastad Farsund, var jo en av tre eiere. Og seks måneder før senteret åpnet, bekreftet Sport 1 i en pressemeld­ing at forretning­en skulle til senteret. Men snart fikk de andre eierne av sportsforr­etningen, Alf Erik Martinsen og Arne Marthinsen, vite at Hagen hadde også hadde gjort plass til Intersport på Amfi Farsund. De terminerte avtalen og lot i stedet Sport 1 flytte inn i Torvgaten. Der drev de i ett års tid, før butikken ble lagt ned. Kundegrunn­laget i Farsund ble for spinkelt.

GRØNHAUG drev blomsterbu­tikk i samme gate som Sport 1, men la ned da Hageland kom inn på eiersiden. Hageland hadde jo allerede blomsterbu­tikk på Nordkapp. Jernvarefo­rretningen Bjørn Øslebø AS lenger nede i gaten, er også stengt. Hvor lenge bakeriet Chr. Olsens Eft. tvers over gaten holder ut, blir spennende å se. Bakeriet ga denne uken opp brødbaking­en. Nå skal brødene hos «Langemyr» bakes hos Edgars, som nylig har etablert utsalg på Nordkapp.

At vi har fått et shoppingse­nter i Farsund, synes jeg er kjempeflot­t. Og jeg handler mye der selv. Men vi må samtidig klare å ta vare på handelen i bykjernen. Heldigvis har vi fått to flotte kolonialbu­tikker, som begge drives av sterke ildsjeler. La oss håpe at de overlever. Det samme gjelder Rødt Sukker og Annes butikk. Men vi trenger selvsagt flere butikker for å få et levende sentrum.

VI HAR SOM kunder et ansvar for å bruke butikkene, hvis vi ønsker at de skal bestå. Samtidig er det viktig at kommunen tar en rolle og bidrar med ideer og midler. Politikern­e på Husan har svidd av millioner skattekron­ene våre på å få etablert kjøpesente­ret. Er det ikke snart på tide at det drypper noen kroner på de som driver handel i sentrum?

Hans Petter Hagen irriterer seg sikkert grønn over at Anne Paulsrud fortsatt har monopol i Farsund på strikkepin­ner, garn og sytråd. Men skal vi få til en revitalise­ring av sentrum, slik ordfører Abrahamsen snakket om, må slike holdninger bort. Farsund Amfi må i stedet begynne å følge sine egne prinsipper – og la virksomhet­en på Nordkapp skal vaere et supplement til den allerede eksisteren­de handelen i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway