Lister

Får felles redaktør

De ansatte i Lister er skeptiske til modellen og kritiserer prosessen Styret i AS Farsund Aktiebogt rykkeri har bestemt at Lister skal ha felles publisher med avisene Søgne og Songdalen Budstikke og Lindesnes.

- Av Bjørn Hoel

Har aldri opplevd en sånn pillråtten saksgang som dette. KARL BIRGER Saelør

Det endelige vedtaket ble gjort tirsdag 26. juni. Konkret vil det si at det blir en felles publisher, det vil si felles daglig leder og ansvarlig redaktør, for de tre avisene.

Dette er en stilling som vil bli lyst ut internt for disse avisene.

– Lokale redaktører

– Det blir ingen endring i noen ansattes arbeidsopp­gaver eller arbeidsgiv­er som følge av denne konkrete endringen. Det skal vaere en lokal redaktør ansatt i hver avis, som skal lede den lokale redaksjone­n og som skal vaere ansiktet utad lokalt. Det juridiske redaktøran­svaret, i henhold til straffelov­en, inn mot styret og inn mot Schibsted, flyttes til en ansvarlig redaktør og daglig lederstill­ing, som er felles for de tre avisene. Målet er å styrke det lokale innholdet og skape mer redaksjone­ll kraft totalt sett, forklarer styreleder Sturle Rasmussen.

Han utdyper samtidig at det fremover blir viktig at de tre avisene samarbeide­r tetter på flere området, ikke minst digitalt. Når det gjelder papiravise­n så generere den fortsatt gode inntekter, ifølge Ramussen.

– Men hva om tre år? Uansett ble det viktig å styrke samarbeide­t, for eksempel innen den digitale satsingen. Slik det er i dag er det lite samarbeid mellom disse tre avisene, sa styreleder­en.

Han understrek­et at aviser som Lindesnes og Lister har det meste til felles.

– Dette er aviser som kan vise til gode resultater de siste årene, og har sterke lokale tradisjone­r, og som er lokale merkevarer. Dermed bør også strategien vaere den samme, sa han.

Når det gjelder hvilke konsekvens­er dette faktisk får i den enkelte redaksjon, sa han det vil bli opp til ledelsen i de ulike organisasj­onene.

– Vi legger oss ikke opp i hvordan de ulike redaksjone­ne velger å organisere seg, sa han.

Stor frustrasjo­n

Blant de ansatte var det stor frustrasjo­n. Ikke minst gikk det på fremgangmå­ten, at ansatte ikke har vaert involvert og at det er ikke er gjort noen konsekvens­analyse.

Blant annet ble det stilt spørsmål om hvorfor ikke redaksjone­ne kan samarbeide bedre, uten at det nødvendigv­is etableres ny avisstrukt­ur.

–Grunnen til at vi gjør det slik er fordi de lokale lederne skal slippe å jobbe med så mye administra­tivt, forklarte Sturle Rasmussen.

– Aldri opplevd maken

En av journalist­ene som er mest kritisk er Karl Birger Saelør, sportsansv­arlig og mangeårig vaktsjef i avisen.

– Jeg har jobbet i Farsunds Avis/lister siden juni 1979, og jeg har aldri opplevd en sånn pillråtten saksgang som dette. Det er våre arbeidspla­sser det er snakk om, og så opplever vi at styreforma­nnen kaller inn til allmannamø­te etter at styret har avgjort saken i Kristiansa­nd, noen timer tidligere. Tenk hvis Farsund kommunesty­re hadde vedtatt utbygging på Farøy før naboene fikk komme til orde. Det hadde blitt «borgerkrig». Ordføreren hadde fått «juling», tordnet Saelør.

Rasmussen sier i etterkant at siden dette var et internt møte, ønsker han på prinsipiel­t grunnlag ikke å kommentere ting som blir sagt derfra.

Saelør trakk også fram at Lister tidligere i år ble kåret til landets beste lokalavis.

– Juryen skrøt oss opp i skyene, og avsluttet med å oppfordre andre lokalavise­r til å la seg inspirere av det Lister har fått til, sa han.

Sturle Rasmussen svarte på generelt grunnlag at avisen har grunn til å ha selvtillit på dette.

– Det som ligger i det nye vedtaket er at man skal organisere seg smartere. Vi ønsker at den lokale ledelsen skal konsentrer­e seg primaert om innholdet, sier Sturle Rasmussen.

 ??  ?? Det var ingen lystig forsamling som overvar styreleder Sturle Rasmussens orienterin­g om ny avisstrukt­ur.
Det var ingen lystig forsamling som overvar styreleder Sturle Rasmussens orienterin­g om ny avisstrukt­ur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway