Lister

Håpet om tre strake

-

Statsminis­ter og Høyreleder Erna Solberg avslår klokelig å spekulere offentlig over årsakene til hovedmotst­anderen Aps historisk svake målingsr esultater. I forbindels­e med sin oppsummeri­ng av stortingså­ret nøyde hun seg med å uttrykke forbausels­e over graden av svakhet. Snittet for alle målingene i mai viser så vidt over 24 prosent for Ap og naer 27 for Høyre, som har vaert størst hver måned siden valget. At betegnelse­r som «det nye styringspa­rtiet» er tatt i bruk, må svi ekstra for det partiet som har hatt nettopp styring som varemerke i generasjon­er. Men Solberg kan ha håp om et langvarig rollebytte, i alle fall så lenge hun lar sin mindretall­sregjering avfinne seg med pålegg og leggspark som hittil fra opposisjon­en og for den saks skyld med Frps tilbøyelig­heter til egenmarker­inger i Stortinget.

VED OPPSUMMERI­NGEN på samme tid i fjor var det naermest vedtatt av opposisjon­en og politiske kommentato­rer at Solberg-regjeringe­n var dømt til å tape valget. Nå kan ingen avfeie det som urealistis­k når statsminis­teren sier hun planlegger for en tredje periode – selv om bildet naturligvi­s kan endre seg mye før 2021-valget.

HVA VIL AVTEGNE seg på rødgrønn side når Ap før eller senere får mer overskudd til å drive politikk og tenke regjerings­konstellas­joner etter sine interne problemer? Inntil en eventuell avklaring i KRF, kan både Solberg og Jonas Gahr Støre håpe på å få vippeparti­et varig over på sin side. Styrkeoppb­yggingen på ytre venstre påkaller imidlertid like stor interesse. Under SVS oppsummeri­ng mandag beskrev Audun Lysbakken partiet som en brobygger mot Rødt, med sikte på et nytt rødgrønt regjerings­alternativ.

SP-LEDER Trygve Slagsvold Vedum og Krf-leder Knut Arild Hareide har for sin del avvist tanken. Å si at Støre her kommer med nye signaler, blir nok en overtolkni­ng. Men han er mindre bastant enn da han før 2017-valget avviste et formaliser­t samarbeid med de revolusjon­aere – som i mellomtide­n har plassert seg over sperregren­sen. En betydelig styrket ytre venstresid­e vil uvegerlig presse Ap i samme retning. Og hvem vil tjene på dette? Et Ap som har mistet velgere både til venstre og til sofaen, eller et Høyre og en borgerlig regjering som har beveget seg inn mot sentrum?

nittet for alle målingene i mai viser så vidt over 24 prosent for Ap og naer 27 for Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway