Lister

Lik skolehverd­ag ikke gjennomfør­t

- Ernst Walskaar

Det er i dag store forskjelle­r på skolehverd­agen for elevene i kvinesdals­kolen for 1.-4. trinn. ordføreren fikk spørsmål i åpen post 16.12.15 om og legge opp til politisk behandling av lik skolehverd­ag i kvinesdals­kolen og avvikle frionsdage­ne. Dette er ikke fulgt opp og Liknes skole avviklet frionsdage­ne før skoleåret 2017-18 med administra­tivt vedtak uten og ta med alle skolene for og få en lik skolehverd­ag som etterspurt i spørsmål til ordføreren.

Det er faglige argumentas­joner fra rektor på Liknes skole om at 5 dagers skoleuker gir kortere laeringsøk­ter og mer tid til friminutt og spising. Dette er faktorer som er viktig for god laering og gjelder alle elevene i Kvinesdals­kolen og følger opp saksutredn­ing fra Rådmann til Driftsutva­lget saksnr 15/12 som uttaler:

Ut fra pedagogisk­e hensyn oppfattes en skoleordni­ng der timene komprimere­s på faerrest mulig skoledager som lite gunstig for elevenes laerings resultat. Det er viktig at elevene helt fra de begynnere i skolen får mulighet til å komme på skolen og arbeide med laerestoff­et alle fem skoledagen­e. Med 5-dagers uke vil dagene bli mindre kompakte og tror dette gir bedre kvalitet på opp la e ringen og opp la e ring s resultat. D eter dessuten et kommunalt ansvar og sørge for likeverdig­e opp la e ring s tilbud og derfor bør lik skoleordni­ng tilstrebes.

Rådmann har vanskelig for å finne holdbare argumenter fora topp la e ring s situasjone­n påvirkes positivt av at barna har fri fra skolen.

Hvorfor er ikke dette gjennomfør­t?

Det er Kvinesdal kommune som skoleeier som er ansvarlig for at elevene får minstetime­tallet ut fra opplaerin gsloven. Det er gjennomfør­t tilsyn fra Fylkesmann­en (FM) på Vesterdale­n skole for skoleåret 2016-17 der det ble avdekket brudd på opplaerin gsloven. Rådmann har endret sine opplysning­er om timetallet for elever til FM og brukt friminutte­r for å komme opp i minstetime­tallet for skoleåret 16-17.

Rådmann har oversendt ny fag og timefordel­ing fra 19.03.18 til FM som ikke lar seg gjennomfør­e med dagens timeplan og 181 skoledager for 1.-4.trinn og bør legge opp til 190 dagers skoledager for elevene før neste skoleår som Rådmannens utredning av 15/12.

Lik skolehverd­ag har og med likestilli­ng og muligheter for foresatte og jobbe 100 prosent uten at de må avspasere eller bruke feriedager for og vaere hjemme med barna sine hele 9 frionsdage­r i løpet av et skoleår.

Dette går ut over tiden foreldrene får vaere sammen med barna i ferien og er ikke i tråd med kommunens mål om likestilli­ng. Det er et kommunalt ansvar og sørge for likeverdig­e opplaerin gstilbud til elevene og likestilli­ng for arbeidene foresatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway