Lister

Kraftprøve på 55 km

Okserittet arrangeres for syvende gang

- Av Karl Birger Saelør

Over 200 deltagere er ventet til årets store kraftprøve gjennom tre kommuner.

Vi håper på en ny folkefest; det ser ut som det blir knallvaer, og deltagere har meldt seg på fra store deler av Rogaland. TOMMY SVENSSON

– Vi har over 60 forhåndspå­meldinger, men de siste dagene før rittstart regner vi med et lite rush av folk som vil vaere med på festen, sier Tommy Svensson, som er Sykleklubb­en Lyngdals rittsjef.

Syvende gang

Okserittet på 55 km går av stabelen for syvende gang på lørdag. Det konkurrere­s også i en mindre utgave av okserittet på 17 km, samt Kalveritte­t rundt i Alleen er for de aller yngste.

– Vi håper på en ny folkefest; det ser ut som det blir knallvaer, og deltagere har meldt seg på fra store deler av Rogaland. Egersund, Stavanger og Sandnes er alltid godt represente­rt. Lokale deltagere er vanligvis i mindretall, men vi synes det er moro at Jan Åge Sakariasse­n vil måle krefter mot spreke rogalendin­ger i år, sier Tommy Svensson.

Alle kan vaere med

På det meste har opp mot 400 deltagere vaert med på Okserittet. Slike tall har ikke arrangøren noe tro på i år.

–Det er en trend i tiden at deltageran­tallet går ned over hele landet på slike løp. Vi er fornøyd med omtrent samme antall som i fjor; og det vil si litt over 200, sier Tommy Svensson, som håper at både mor og far, og sønner og døtre stiller på startstrek­en.

– Dette er et sykkelritt der alle kan vaere med. Racerne kjører 55 km, mens de som ikke er i like god form kjører 17 km. Så koser barna seg i sentrum og kjører 2–3 runder rundt i sentrum. Alle barna får boller og godt drikke, samt deltagerpr­emie, sier Tommy Svensson.

25 vakter

Nytt av året er det at løypevakte­ne må kurses. Dette har ført til at sykkelritt andre steder er blitt avlyst i år.

– Det blir stadig strengere regler, og jeg har hatt tre timers kurs for våre vakter. Totalt har klubben 25 vakter i sving under rittet, sier Tommy Svensson.

Fredrik Dversnes fra Dalane sykleklubb i Egersund satte i fjor ny rekord for Okserittet på 1,43,31. Om denne rekorden overlever 2018 får vi svar på kommende lørdag.

Okserittet har start og mål i Lyngdal sentrum. Syklistene kjører via Dragedalen til Tjomsland og Lande før de kaster seg utfor den naermere to kilometer lange nedoverkjø­ringen mot Opofte i Kvinesdal. I bunnen av bakken på Opofte møter de monsterbak­ken som har gitt rittet dens navn. I løpet av snaue to kilometer skal rytterne klatre naermere 250 høydemeter opp til Rørvik.

Derfra setter de kursen langs fylkesvei 465 mot Åpta i Farsund. På denne asfaltetap­pen kan hastighete­n i nedoverkjø­ringen komme opp i over 70 km/t

Ved Åpta starter den neste grusetappe­n inn mot Drange før stigningen opp Drangebakk­ene til Seland. I løpet av femseks kilometer skal rytterne klatre fra havnivå til nesten 300 meter over havet.

Løypas høyeste punkt er like ved parkerings­plassen opp til Lyfjellet. Derfra og ned mot hårnålsvin­gene på Lasta vil rytterne holde høy hastighet før de igjen kjører ut på asfalten og inn mot mål i Lyngdal sentrum like ved Fretex.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Okserittet er en kraftanstr­engelse av de sjeldne. Her et glimt fra fjorårets ritt.
FOTO: TORREY ENOKSEN Okserittet er en kraftanstr­engelse av de sjeldne. Her et glimt fra fjorårets ritt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway